Quantcast
Новини Пловдив » Важно » На училище като на война: Учители в Английската нахлузват шлемове, въвеждат еднопосочно движение
COVID-19 Важно Градът Образование

На училище като на война: Учители в Английската нахлузват шлемове, въвеждат еднопосочно движение

Английската гимназия
Английската гимназия

Галина ГЕОРГИЕВА


Стриктна дезинфекция, спазване на дистанция между учениците по време на междучасията, носене на маски в коридорите и тоалетните. Родителите всеки ден ще бъдат информирани дали има заразени ученици в училището.  На това ще заложат в Английската гимназия по време на учебната година. На 15 септември учители и ученици влизат в клас, а МОН спусна насоки как да се организира учебния процес в условията на COVID-19.

В ЕГ „Пловдив“ учениците са 1340, от тях 250 са настанени в общежитията, а броят на учители и възпитатели е 108.

„Като цяло сме готови за учебната година, има още няколко дни до 15-и , за да довършим някои неща. На 14 септември се събираме на педагогически съвет и ще приемем правилата в училище, които ще бъдат сложени във всяка класна стая, по коридорите и входовете на гимназията. Всеки ден учителите ще напомнят в първите часове за маските, дезинфекцията и динстанцията“, заяви пред ПловдивПрес директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев.

Николай Радев и учителите ще са с шлемове
Николай Радев и учителите ще са с шлемове

Както препоръчва МОН в училището се премахва кабинетната система, всеки клас ще учи в класната стая, а учителите ще се местят. Коридорите вече са разделени и са означени със стрелки как ще се движат учениците, въвежда се еднопосочно движение – от единия вход ще се влиза, а от другия ще се излиза. Целта е да няма струпване на ученици и колкото е възможно да се ограничат контактите между  учениците от различните класове.

На всички входове, включително и в общежитията, има автоматични диспенсъри за дезинфектант. Отделно във всяка класна стая също ще има дезинфектант. Ако се наложи ученик да излезе по време на час и да отиде до тоалетна, при връщането в стаята учителят ще изисква пред него да си сложи дезинфектант. Тоалетните и баните са оборудвани със сапуни, дезинфектанти, има и топла вода.

Кабинетът по музика се превръща в т.нар. "изолатор"
Кабинетът по музика се превръща в т.нар. „изолатор“

„Кабинетът по музика, който се намира на първия етаж съм определил за помещение, където ще се изолира ученик със симптоми на COVID-19. Стаята е подходяща, защото е точно до медицинския кабинет и до единия от изходите. А в този коридор ще ограничим  максимално присъствието на ученици. Само при сигнал на учителите медицинско лице ще мери температурата на ученик със симпоти. Ако сложим устройства, които мерят дистанционно температурата, ще стане голямо струпване пред входовете, а и те се провалиха на летището и митниците“, обясни Николай Радев.

Всички учители в Английската гимназия ще носят шлемове, учениците ще слагат извън класните стаи, а дежурни преподаватели в междучасията ще извършват стриктен контрол.

Така изглеждат коридорите в Английската гимназия
Така изглеждат коридорите в Английската гимназия

„Класовете са с по 26-27 ученици, не може да се спазва в стаята някаква дистанция. Ние сме на двусменен режим, 8 клас са отделно и учат в сградата на общежитията. На единия етаж ще са 9 клас, на другия 11. Втората смяна сме разпределили съответно 10 и 12 на различни етажи. 8 клас са отделно и учат в сградата на общежитията. При събрани 800 ученици сутрин, например, няма как да дам пълна гаранция, но ще направим всичко възможно, което се изисква от здравна гледна точка.  Макар че това са деца и трудно да се избягва контакт между тях. Затова за нас е най-важно да наблегнем на хигиената. Три пъти през деня ще се пръскат подовете в коридарите с пръскачки с дезинфектант – сутрин и вечер и след пърпвата смяна. Ще бъдат почиствани всички плотове, столове, дръжките на вратите. Особено при хубаво време, в междучасията всички ще са навън -учители и ученици. На родителите ще препоръчаме да подготвят вкъщи закуски и сандвичи“, разказа още за мерките, които ще въведат в Английската гимназия директорът.

Той увери, че всеки ден чрез електронния дневник  родителите ще бъдат информирани каква е обстановката в училище и дали има заразени ученици. Всички информационни материали на РЗИ също ще се изпращат на родители и ученици.

Когато времето позволява, в Английската гимназия ще се провеждат часове на открито.

В тоалетните има топла вода, сапун и дезинфектант
В тоалетните има топла вода, сапун и дезинфектант

За 8 клас ще се спазят насоките за сливане на часове и ще има различни междучасия за паралелките. Целта е да излизат само по два класа наведнъж, а не всичките десет. При другите класове тази препоръчителна мярка на МОН не може де се реализира, защото един учител преподава на няколко паралелки.

„Ние сме готови да направим официално тържество само за осмите класове на 15 септември. Останалите ученици може да ги запознаем основно с правилата в училище по време на COVID-19 , освен това предстои Седмица на безопасността на движението и в първия учебен ден класните ръководители може да работят по тази тема с учениците т.е. да бъде един полезен ден. Но как точно ще протече 15 септември ще стане ясно на редовното септемврийско съвещание на РУО, което ще е утре“, обясни  директорът на ЕГ „Пловдив“.

„Силно се притеснявам какво ще правим, когато се появят есенните вируси, а след това и грипът. Тогава всички деца ще смъркат и покашлят и ще отговарят на симптомите, по които ще трябва да ги изолираме. РЗИ ще има думата тогава, но  но сме готови да преминем на дистанционно обучение. През тази година се справихме много добре с обучението в електронна среда. Децата прекарват лесно вируса, притеснявам се за учителите, защото имаме колеги със заболявания. Затова най-важното е всички да спазват правилата“, завърши Николай Радев./ПловдивПрес

Още

Руската гимназия: Съблекалня става „изолатор“, контрол за маски в коридора

Киркова: Зрелостници и квестори в Пловдив на матура с маска в понеделник

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...