Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Партийни кланове и протестъри в битка за Онкото
Анализи Важно Мнения

Партийни кланове и протестъри в битка за Онкото

Комплексният онкологичен център
Комплексният онкологичен център

Ваня ДРАГАНОВА


Битката за шефския пост в Онкодиспансера навлезе в ожесточената си фаза, а утре, когато е сесията на Общинския съвет за избор на управител, се очаква и протест, защото Асен Костов и сие вече си вярват, че и това е тяхна работа.

Онкото е здравно заведение с печалба от 1,5 млн. лв. за 2019 г., а за 2018-а тя беше почти 2 млн. лв. и при това положение борбата на различни лобита е неизбежна. При това шефът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов е бивш управител на Комплексния онкологичен център, така че има и личен елемент. Само че, когато Общинският съвет гласуваше състава на конкурсната комисия, той, макар и неин председател, се оказа малцинство. Другите ѝ членове са съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов и д-р Аргир Аргиров от РЗИ (приближени до Иван Тотев), петият е независимият съветник Слави Георгиев.

При това положение в най-неизгодна позиция се оказа сегашният управител на Онкодиспансера д-р Парашкев Цветков, когото не искат нито в лагера на Тотев, нито в този на д-р Калинов. И той отпадна още в първия етап на конкурса, когато получи оценка под 4,50 на концепцията си. Сега д-р Цветков обжалва резултатите от конкурса, но шансовете това да промени нещо не са големи.

Най-голям брой точки в конкурса събра проф. д-р Марианна Янева, която беше и. д. управител след д-р Красимир Вальов. Той си тръгна след скандала със скъпия томограф на Онкото и срещу него има все още висящо съдебно производство за сделката. На първа инстанция д-р Вальов беше оправдан, на втората получи условна присъда и се чака произнасянето на ВКС. След освобождаването на д-р Вальов проф. Янева е подписала договора за томографа, което стана причина д-р Калинов да подпише протокола от конкурса с особено мнение и да пусне сигнал в прокуратурата. Според него тя е нанесла щети на здравното заведение с този подпис.

В битката се намесиха и съветниците от „Демократична България“, които поискаха прозрачност и първите трима кандидати да бъдат изслушани на сесията. А в групата „Протести Пловдив“ се появи събитие „СТОП на назначението на калинка за директор на Онкото“. Да се нарича професор по медицина калинка, е малко странно, но когато протестъри кадруват, е така.

Иначе казано, прави се всички възможно проф. Янева, зад която стои кръгът около Иван Тотев, да не бъде избрана. Това може да стане, ако не се съберат нужните гласове и конкурсът бъде прекратен. Тогава ще трябва да се избере и. д. управител. И за да не остане д-р Парашкев Цветков на поста като и. д., д-р Калинов е внесъл предложение той да бъде освободен като управител. Основанията за това са сериозни – д-р Цветков 14 месеца не е направил нищо, за да поръча нова рентгенова тръба за същия компютърен томограф и в края на юли тя излезе от строя. Това е записано в мотивите към предложението той да бъде освободен.

И ако всичко това се случи – конкурсът бъде прекратен, а д-р Цветков – освободен, ще трябва да бъде избран и. д. управител. По информация на ПловдивПрес постът е обещан на двама от кандидатите в конкурса – и на проф. Илия Баташки, и на доц. Тихомир Дерменджиев.

Още

Сигнал в прокуратурата срещу проф. Марианна Янева 2 дни преди избора на шеф на Онкото

Съветниците от ДБ искат изслушване на първите трима кандидати за Онкото

Чутовен гаф! Онкодиспансерът без акредитация, управителят проспал срока

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...