Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » 4 г. след пожара съдът задължи италианците да ремонтират тютюневите складове
Пловдив Съд и Прокуратура

4 г. след пожара съдът задължи италианците да ремонтират тютюневите складове

Складът, от който тръгна огънят.
Складът, от който тръгна огънят.

Ваня ДРАГАНОВА

4 години след пожара в Тютюневия град Върховният административен съд задължи собствениците на изгорелите складове да ги ремонтират. Става дума за склада на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ и „Екзар Йосиф“, от който на 20 август 2016 г. тръгна огънят, и за склада на големия дарител Димитър Кудоглу с лице към ул. „Кап. Андреев“, който има 2 тела, но по документи се води една постройка. Техен собственик е фирма Р.И.П.А. ООД на Паоло Каральо и Рикардо Каральо. Нейни управители са бившият консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа и Паоло Каральо.

Кметът на Пловдив (тогава Иван Тотев) издава заповед складовете да бъдат ремонтирани и възстановени на 1 септември 2016 г. – десетина дни след пожара. Тя е обжалвана и през август 2018 г. е потвърдена от Административния съд в Пловдив. Последва оспорване и пред ВАС, който се произнесе в полза на Община Пловдив чак на 3 септември т. г. Това решение е окончателно и укрепването на складовете трябва да започне.

Продължилият 4 години съдебен спор се фокусира върху това, дали складовете са културна ценнност, или не. ВАС намира за безспорно установено, че те са както индивидуални паметници на културата, така и част от групов архитектурно-строителен паметник на културата „Система от улични ансамбли по ул.“Иван Вазов“ и ул. “Цанко Дюстабанов“. Назначените по делото експертизи пък доказват, че възстановяването на сградите е напълно възможно.

Така ремонт в Тютюневия град би трябвало най-сетне да започне.

Още

Клошарят от тютюневите складове излиза на свобода до броени дни
3 години от пожара в тютюневите складове
Един клошар в затвора –  само това се случи за 2 години след пожара в Тютюневия град
2 г. след пожара италианците отказват да укрепят складовете и съдят общината

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...