Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Намалиха с 2 г. присъдата на Веска Хаджиева, убила съпруга си насилник
Пловдив Съд и Прокуратура

Намалиха с 2 г. присъдата на Веска Хаджиева, убила съпруга си насилник

Веска Хаджиева
Веска Хаджиева

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивският апелативен съд намали с 2 години присъдата на 68-годишната Веска Хаджиева от с. Труд, която на 13 януари м. г. уби съпруга си Костадин след пореден скандал и удари от негови страна. Така новото наказание е 7 години.

Костадин тормозел съпругата си от години, гонел я, биел я, водел любовници вкъщи, но тя не го напускала от страх да не е първата разведена в рода си. На цитираната двамата отново се скарали, той отивал да си вземе душ, ударил я с налъм, сборичкали се и паднали на земята и в един момент Веска Хаджиева го хванала за шията.

Защитата твърдеше, че жената е действала в условията на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение, и с този аргумент поиска присъдата да бъде намалена.

Прокуратурата протестира наложеното наказание и искаше неговото увеличаване. В първото съдебно заседание пред Апелативния съд протестът беше оттеглен.

По време на съдебното заседание апелативните съдии назначиха допълнителна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. С оглед заключението на вещите лица и подробен анализ на всички останали доказателства по делото, съдът прецени, че не са установени данни за наличие на уплаха и смущение у Хаджиева по време на инцидента. Няма и основание да се приеме, че тя е действала в състояние на афект. Не беше приета и версията за убийство при неизбежна отбрана,  защото умъртвяването на Костадин Хаджиев е извършено след като агресията, проявена от него, вече е била прекратена, той се е намирал паднал на земята и дезориентиран.

Апелативен съд – Пловдив прецени, че в конкретния случай правилно е преценено наличието на изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, което обаче не е отчетено в пълна степен в присъдата. Отношенията между съпрузите от дълги години са били влошени. Установено е и наличието на физическа агресия от пострадалия спрямо подсъдимата, и то за дълъг период от време.

В решението на Апелативния съд се казва, че поведението на пострадалия спрямо подсъдимата е дало отражение и на действията й по време на инцидента, който, макар и започнал като нещо обичайно и ежедневно между тях, е ескалирал и е довел до фаталния за пострадалия изход.

Въз основа на тези безспорно установени факти Пловдивският апелативен съд прецени, че наложеното на подсъдимата наказание от 9 години лишаване от свобода е най-справедливо да бъде намалено на именно 7 години, което е съразмерно и спрямо обществената опасност на подсъдимата.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС.

Още

9 години затвор за убийството в Труд
Правосъдие 2019: Д-р Иван Димитров е невинен, а системно пребиваната Веска Хаджиева от Труд – опасен убиец

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...