Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Психолог: Нито икономиката, нито психиката на хората ще издържат второ затваряне
COVID-19 Важно Градът Здраве Интервю Мнения

Психолог: Нито икономиката, нито психиката на хората ще издържат второ затваряне

Иван Власев
Иван Власев
  • COVID кризата възпита чувства на страх и вина, които за много хора станаха ежедневие
  • Можем да ги преборим с оценка на реалността
  • Прогнозирам нормализиране на нашия социален живот и подобряване на психическото ни функциониране

Мина доста време от извънредното положение, но се запазва страхът у хората, че ще има и второ. Може ли да се стигне до подобна ситуация и какво „възпита“ у нас извънредното положение. Отговори потърсихме от психологът Иван Власев.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Какво „възпита“ у хората COVID кризата?

-Повишение на тревожността и несигурност! Едва ли има човек, на когото кризата да не се е отразила по един или друг начин в негативен план. Възпита чувства на страх и вина, които за много хора станаха ежедневие. Тези чувства, съчетани с идеята за социална изолация, стават причина за натрупване на огромно количество стрес, който е много опасен както за психичното, така и за соматичното (телесното) здраве. (Всъщност, те са тясно и неразривно свързани, и в наше време все по-трудно се прави разлика между двете. Нарушенията в психичното здраве неминуемо водят до влошаване и на физическото.)

Съчетаването на страх, вина и социална изолация е много опасно. Нашата социална среда е един от основните източници на сигурност, а сигурността е базова човешка потребност. От друга страна при различна когнитивна обработка страхът и вината могат да бъдат трансформирани в чувство на гняв, на омраза.

-Как работят при хората страхът, гневът, вината?

-При всеки различно, в зависимост от неговото психично функциониране. Рационалният страх има за цел да ни предпази от различни неблагоприятни събития в живота. Вината от своя страна по-скоро има за цел да предпазва околните от нашите действия. Друг въпрос е, че страх може да изпита всеки, но за чувството на вина трябва да има наличие на съвест и идеали. Страхът и вината, когато са рационални, играят важна роля в нашият душевен живот и правилното психично функциониране. Когато са ирационални, стават причина за огромно психично напрежение. Повишават се нивата на тревожност и контрол, може да се появи агресия и автоагресия.

-Как да преодолеем тревожността в тази ситуация?

-С оценка на реалността и психичните процеси пораждащи тази тревожност. Тоест да оценим обективно каква заплаха е коронавирусът, до каква степен тази опасност е реална за нас самите, дали реалността не се изгражда на базата на патологични мисловни процеси. Тогава бихме могли да изградим различни стратегии за справяне в тази кризисна ситуация.

Проблемът е, че в повечето случаи хората се справят или чрез екстремно затягане на контрола, което води до много високи нива на стрес и тревожност, или чрез пълното отричане, което може да ги изложи на ненужни рискове. И двете не са добър вариант. Страхът предизвиква стрес, а стресът влияе на всички органи и системи в нашето тяло. Стресът е общ телесен отговор за активацията на организма при заплашващи външни или вътрешни стимули, чрез активиране на имунната и ендокринна системи, но когато е хроничен или в големи количества неминуемо довежда до влошаването на тяхната работата. Така ставаме много по-уязвими от всякакви зарази и болести, не само от COVID-19. Това ме кара да смятам, че страхът от COVID-19 е ирационален, той се хиперболизира.

Да, има такава зараза, никой не иска да се зарази, но в крайна сметка не може заради този страх да пренебрегваме всички останали сфери на живота си – емоционални, социални и т.н. Идеята е да се направи някак си оптимален баланс между спазването на мерките и нашето психично функциониране. Защото страхът, вината –преобладаващото в COVID кризата, започва да се трансформира в един момент в гняв и омраза.

-Как да направим оценка на реалността?

-По обективни фактори. За съжаление такива не съществуват. Поне за момента, трябва да четем между редовете. Факт е, че страшните прогнози не се сбъднаха, но е факт също, че има още много уплашени хора. Няма яснота колко опасен е този вирус, няма консенсус в научната област колко реална е тази опасност. И заради това хората се разделят на вярващи и невярващи. Факт е, че има и много гневни хора вече. Тук трябва да се запитаме защо е толкова страшно да се заразим с COVID-19, какво означава това? Трябва да се опитваме да мислим логично.

Годишно от самоубийства в световен мащаб загиват над 800 хил. души – реално самоубили се, не направили опит за самоубийство. Защо това не ни тревожи? И това е само един от начините човек да се раздели с живота си. Има много опасности за нашето здраве, които благодарение на COVID кризата се пренебрегват. Трябва да се запитаме нормално ли е общественото внимание да е насочено само в тази посока?

По моя преценка в тази криза има много ирационални страхове. Или пък данните, които ни се представят, не са съвсем обективни. Сведенията са противоречиви – това внася още обърканост. Трябва да имаме рационално мислене в една такава ситуация. Трябва да има баланс.

-Предстои новата учебна година. Как родителите да съдействат на децата си да се справят в новата учебна обстановка?

-Пак чрез баланс на спазване на мерки и редуциране на нивата на стрес и тревожност родителите могат да помогнат на децата си.

-Мислите ли, че ще има второ подобно затваряне – извънредно положение?

-Психиката на хората няма да издържи второ затваряне. Нито икономиката, нито психиката на хората. Не смятам, че има правителство в света, което да поеме подобен риск. Това би довело до вълна от неконтролируем гняв и агресия.

Задължителната изолация вече изигра своята роля, каквато и да беше тя. Прогнозирам нормализиране на нашия социален живот и подобряване на психическото ни функциониране.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...