Quantcast
Новини Пловдив » България » ВМРО иска да няма номера на партиите в бюлетините
България Важно Политика

ВМРО иска да няма номера на партиите в бюлетините

Липсата на номер в бюлетината ще затрудни неграмотните.
Снимката е илюстративна.

ВМРО иска да бъдат премахнати номерата в бюлетината за гласуване и предлага да бъдат изписани само имената на партиите. Предложената промяна се внася между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Те настоява изписването само на имената на партиите, коалициите и инициативните комитети да важи и за определянето на жребия от ЦИК.

„Според нас трябва да бъде променен точно този текст. Знаете, че образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Абсолютно нелогично изглежда човек, който е придобил избирателни права, който е навършил 18 години, минал през българското училище, да не може да чете на български език“, обясни предложението Красимир Богданов, цитиран от БНР.

ВМРО предлага още референдумите да могат да се провеждат и по въпроси, които иначе се разглеждат само от Велико народно събрание. Настояват и кметство да може да се образува при наличие на 200 жители в едно населено място. Според тях това дава възможност за пряк избор и по-голяма представителност в малките населени места.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени с коалиционните партньори.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...