Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Неделино обяви бедствено положение: Водата свършва
Екология Кърджали Неделино Регион Смолян

Неделино обяви бедствено положение: Водата свършва

Пловдивчани остават без вода

Бедствено положение беше обявено в община Неделино заради безводието, съобщава БНР.

Водоемите и резервоарите в региона са на 10-15 % запълнени с вода и режимът, който е въведен отпреди 10 дни не дава резултат, за да има достатъчно вода за питейно-битови нужди, каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

По думите му анализите показват, че водните тераси на реките, които преминават през териториите на община Неделино са пресъхнали и шахтовите кладенци не качват достатъчно вода, която е необходима за потребление на общината.

В селата положението също е много критично, тъй като там водата основно е чрез каптажи, които са на гравитачен път и са повърхностни и също са пресъхнали, поясни градоначалникът.

Боян Кехайов, кмет на Неделино. Кадър: Отзвук
Боян Кехайов, кмет на Неделино. Кадър: Отзвук

Кехайов обясни, че е поискал пренасочване на вода от съседни общини.

„Този проблем в община Неделино е почти всяка година през месеците август и септември, тъй като тогава се очертават периоди, които са без валежи, включително и включването на Неделино към проекта за водоснабдяване от язовир „Пловдивци“ на община Рудозем, тъй като тръбата ще бъде докарана до Мадан. От там трябва да бъде доставена вода и до Неделино, тъй като чешмите на община Неделино не са достатъчни да задоволяват потребностите на населението“, посочи кметът.

Той допълни, че е изпратил писма до МОСВ и до премиера с искане за усвояване на допълнителен ресурс и за предприемане на спешни мерки по тези мероприятия.

Проблемът с безводието в община Неделино е от предходни години и критично се задълбочава в края на месец август/началото на септември при продължителна суша, коментират от ВиК Смолян, откъдето се надяват в рамките на 10 дни да овладеят ситуацията. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...