Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Почетоха 120-тата годишнина от рождението на Никола Алваджиев
Култура Пловдив

Почетоха 120-тата годишнина от рождението на Никола Алваджиев

Цветя в памет на Никола Алваджиев.
Цветя в памет на Никола Алваджиев.

Паметта на пловдивския летописец Никола Алваджиев беше почетена в деня на 120-ата годишнина от неговото раждане. Той е  най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа, автор на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, която поколения наред определят като Пловдивската библия. На паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град се проведе церемония, на която присъстваха неговият син – журналистът Станко Стоянов, писателят Недялко Славов, представители на общината и др.

Слово за летописеца на Пловдив произнесе издателката и преводач Надя Фурнаджиева, чието издателство „Летера“ преиздава многократно през последните години книгите на Никола Алваджиев, сред които са „В сенките на древния Пловдив“, „Пловдивска хроника“ и други. През 2000 г. бе издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов, чието преиздаване предстои към края на годината.

Книгите на Алваджиев се преиздават традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  20 години – от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Думи в памет на баща си отправи и синът му Станко Стоянов. Никола Алваджиев е носител на Наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а впоследствие орден „Кирил и Методий“ I степен. Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г. Днес на негово име е кръстена и улица в Стария град.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...