Quantcast
Новини Пловдив » България » БСП избира председател, пазят в тайна до последно колко социалисти имат право на глас
България Важно Политика Посоки

БСП избира председател, пазят в тайна до последно колко социалисти имат право на глас

За да е валиден изборът, трябва да са гласували 50 плюс 1 от избирателите в списъците
БСП проведе първия си пряк избор за председател.

БСП избира председател на партията днес. За гласовете на социалистите от цялата страна ще се борят досегашният лидер  Корнелия Нинова, зам.-председателят на партията Кирил Добрев и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов. Кандидатите да ръководят социалистическата партия бяха петима, но Георги Тодоров – член на Националния съвет, се отказа от надпреварата три дни преди финала. Във вторник пък Янков и Жаблянов обявиха, че прекратяват участието си в кампанията и призоваха за бойкот на вота, защото подозират, че ще е опорочен. Двамата обаче продължиха участието си в прекия избор.

Изборният ден ще започне от 7 ч. и ще продължи до 19 часа. За да е валиден изборът, в него трябва да са участвали повече от половината от избирателите, които фигурират в списъците. До последно без отговор остана въпросът колко социалисти имат право на глас.

Председателят на ЦИК за провеждане на прекия избор Емил Войнов обясни, че избирателните списъци са подадени от общинските и районни съвети на БСП и се съхраняват в тях до изборния ден, като денят преди изборите всяка комисия трябва да заличи всички починали, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, така че точният брой на имащите право на глас ще стане ясен в деня на вота, на 12 септември.

По предварителни сметки броят на избирателите е около 80 000, но от тях трябва да отпаднат починалите и напусналите.

В Пловдив право на глас имат 2300 социалисти, а в областта – 5000.

Над 1140 са избирателните секции в цялата страна.

По време на кампанията опонентите на Нинова сигнализираха, че се готвят манипулации на вота, но тя отрече. Според Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров подвижните секции за гласуване на възрастни социалисти, които не могат да стигнат до най-близката секция, трябва да бъдат премахнати, защото не гарантират тайната на вота и създават условия за фалшифициране на резултата, поради невъзможност за контрол.

Емил Войнов опроверга твърденията и напомни, че подвижните секции са въведени с правилата, приети от Националния съвет.

Първи резултати се очакват в края на неделния ден, казаха от ЦИК на БСП.

Х или V  в бюлетината

Гласуването се извършва както гласуването за местни, парламентарни и президентски избори, с интегрална бюлетина, в която са посочени имената на всички кандидати по азбучен ред и поредният им номер в квадратче .Член на СИК откъсва пред избирателя една бюлетина и му я подава. Избирателят отива на определеното за гласуване място, поставя в бюлетината знак “Х” или “V” в квадратчето с номера на избрания от него кандидат и сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак. След това излиза от кабината и пуска бюлетината в избирателната кутия. Накрая се подписва се в избирателния списък и получава документа си за самоличност.

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...