Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Иззеха кокаин за 40 млн. евро от Балканския картел на Канарските острови
Свят

Иззеха кокаин за 40 млн. евро от Балканския картел на Канарските острови

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Над един тон кокаин на средна пазарна стойност около 40 милиона евро беше иззет от Балканския картел в специализирана операция на испанските власти на Канарските острови.

Операцията с кодовото име „Falcusa“, инициирана от хърватската полиция, е преминала успешно, като в ареста са трима хървати, съобщиха от хърватското министерство на вътрешните работи, цитирани от МИА.

Според данни на властите в трансатлантическия контрабанден канал на големи количества кокаин са участвали членове на така наречения „балкански картел“ – предимно хървати, информира БНТ.

В специализираната операция хърватските власти са си сътрудничили с испанската гражданска гвардия и френската митница, а акцията е била подкрепена от Европол, американската DEA, британската NCA (National Crime Agency), холандската национална полиция, и властите в Босна и Херцеговина.

Според данни на хърватското вътрешно министерство разследването е насочено към звено от Балканския картел, специализирано в трафика на наркотици чрез платноходки и яхти.

В звеното са участвали минимум трима хърватски граждани, които са били „вербувани“ от картел за контрабанда на кокаин. Платноходката им била регистрирана в Хърватия и плава под хърватски флаг.

При претърсване на Канарските острови са открити общо 980 пакета с около 980 кг кокаин с висока чистота, като се предполага, че той е бил предназначен за европейския пазар, в частност този в Испания и Хърватия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...