Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Съботен цикъл: Като по сценарий и за пред телевизията
Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Съботен цикъл: Като по сценарий и за пред телевизията

Колаж: ПловдивПрес

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Полицията пази политиците от народа или по-голямата част от него, която тези месеци се гневи срещу управлението на държавата. Полицията не пази народа от политиците, защото не е обучавана за това. Полицията служи на държавата, казват официалните документи, но всъщност служи на тези, които в момента управляват държавата. Когато й се наложи да пази политиците от избирателите им, тя няма как да не изпуска от погледа си другите престъпници. Така е, без значение дали това ви хресва или не.

Никак не е лесен хлябът на редовите полицаи. Заповядват ти и ти изпълняваш. Оня ден при втория дубъл на т. нар. Велико народно въстание беше заповядано на полицаите да претърсват градинките, храстите и потайностите около т. нар. Триъгълник на властта. Известно е, че там основно се излива народният гняв при масовите протести.

Претърсването ставаше пред зорките очи на телевизионните камери. И беше подробно коментирано от задъханите репортерски гласове.

Много отдавна, преди повече от половин век, в едно от много интересните тогава списания на БТА беше цитиран познат на света американски телевизионер. Който казваше: „Това, което не е показано по телевизията, просто не е станало, въпреки че може и да е станало някъде“. Казах известен на света, защато у нас нямаше как да бъде известен, нашата телевизия едва беше проходила.

Предупреждавал ни е човкът, че освен мед, лесната бърза и обемна информация има и жило, но ние не го схващахме като предупреждение. Отдавна, много отдавна вече сме свикнали и с меда, и с жилото на телевизията и последвалите я нови технологии. Дори без тях вече трудно понасяме живота си.

Висшите полицейски умове са решили, че претърсването на околностите на Триъгълника на властта трябва да стане задължително пред телевизионните камери, и то в ранната сутрин на деня на протеста. И горките полицаи усърдно виреха задници пред обективите. А хората зад обективите, като по уговорка избираха по-охранените полукълба, украсени с кобури и белезници.

По никакъв начин не е доказуемо, но и не е невъзможно да е било планирано и задължителното откриване на прашка, бутилки с течност, за която има съмнения, че е запалителна, камъни, дърве и железни пръти. Укрити и приготвени за нападение срещу полицията от неизвестни лица!

Не бе подмината и почти задължителната за ефектите на масовата информация пикантерия. По бутилките, пластмасови, половинлитрови, са били залепени и презервативи. Предполага се, че те е трябвало да бъдат пълнени с преполагаемата запалителна течност и хвърляни по нещастните редови полицаи. Защо точно в презервативи, може да е и в домакински ръкавици, но каква пикантерия има в миенето на чинии.

Не че нашето мнение има някакво значение, но си се питаме по махленски – нямаше ли да изглеждат по-умни в очите на възбудения народ тези висши полицейски умове, ако… След като знаят къде да търсят скрити протестърски оръжия, не бяха тайно завардили тези места няколко дни преди отдавна обявения протест, за да уловят и покажат на същия този неизбежен телевизионен екран хората, които ги укриват. И които се готвят да ги използват.

Тоя номер с неизвестния извършител май замазва всякакви неблаговидни полицейски тактики и дори съмнителни кадърности.

Да, но ако открият опасните оръжия, без да заловят приносителите им, какво ще покажат по телевизията. А като нищо не покажат, как ще докажат, че работят и се стараят. Да прощават редовите полицаи, те доказано и очевидно работят, лазят на четири крака около храстите и никой не ги пита дали смятат това за смислено, въпреки че е неприятно.

И ефирните репортери по телевизии и радиа прегракнаха да съобщават, че в деня на протеста всичко преминава спокойно. В същото време по екраните се виждаха безкрайните кордони от полицаи и жандармеристи, наредени един до друг и подкрепени в тил от брониранте си машини. А зад тези брони дишат народните избраници.

Нямаше ли всичко да бъде по-истинно, ако репортерите, вместо да повтарят до побъркване, че всичко преминава спокойто, да казват, че полицията респектира успешно?

Не че не е нормално полицията да респектира успешно, но защо не го правеше на 2 септември? Тогава телевизиите упоително показваха унижавани и унизени полицаи. Бившият полковник от НСО Николай Марков твърди и доказва, че полицаите са били унижавани по сценарий, подготвен от висшите им началници. Официалното му название било тактика, която не било прието да е публично оповестявана. Нещо като номера с неизвестния извършител.

Това, което не е показно по телевизията, не се е случило! Добре, така е. Но телевизията не може да живее без сценаристите си. И когато в тази роля се изявяват хора, подготвяли се за ролите си в репресивния апарат на държавата, се получава лош карнавал. Нещо като селските читалищни възстановки на исторически събития.

В тези възстановки за неблагодарната роля на мразените турски заптиета се ангажират срещу обещание за почерпка местни пияндета. В полицейските сценарии неблаговидните роли се изпълняват от редовите полицаи, по заповед. Поне така се вижда отстрани.

И всичко това е заради търсенето на масовата информация като съюзник, защото ние сме свикнали с нея като с хляба си.

Не е лесен хлябът и на политиците. И те играят в телевизията. И тя е, която като допинг подсилва властовите им амбиции, а те ги принуждават пред очите на цял народ да вадят очите на истинта.

Ха кажете ми, като те пазят от народа легион вече уморени полицаи и ти се кълнеш, че работиш за светло бъдеще на тоя народ, истината ли казваш? Или си изричаш репликите по сценарий, като за пред телевизията. Повтарям, без която отдавна вече не можем, и поздрав за хората, които я правят. И особено за тия, които самоотвержено пазят екрана й от користните политически и всякакви други попълзновения.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...