Quantcast
Новини Пловдив » България » 50 жалби за нарушения при вота в БСП
България Политика

50 жалби за нарушения при вота в БСП

Централната комисия за провеждане на избора в БСП.
Централната комисия за провеждане на избора в БСП.

„Окончателни данни за избирателната активност към 11 ч. са – от 80 901 социалисти са гласували 31 302 , или 38,69%“, съобщи председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов на пресконференция в централата на партията. Той информира, че на завършилото заседание на Комисията са разгледани предимно жалби и сигнали, постъпили през изборния ден.

„80 901 е окончателната бройка, която имаме по данни от избирателните списъци от Общинските и Районните комисии за провеждане на избора.  Те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може би с малко ще бъде  по-ниско това число“, обобщи Войнов.

„Разгледали сме около 50 жалби от различни застъпници на повечето от кандидатите. Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е относно сменени изборни помещения. При извършените проверки от ЦКПИ се констатира, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред тези помещения се е наложили поради обстоятелството, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване. Една от последиците от тази подмяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко жалби.“ Това заяви заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова пред журналистите.

По нейните думи другата голяма група жалби е относно това, че някои Общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова уточни, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават различни населени места, където има по-големи групи социалисти. „Заради това и някои от застъпниците по-трудно са открили тези секции, но в рамките на деня това нарушение е отстранено“, добави тя.

Румяна Сидерова обърна внимание на друго разгледано нарушение в район „Приморски“, Варна, където е създадена прекомерно голяма подвижна избирателна секция с много на брой избиратели, което поставило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две подвижни избирателни кутии. Относно подвижните избирателни секции във Варна, не са били уведомени застъпниците за техния график, но и това е отстранено, допълни тя.

„Имаме и жалба относно агитационни материали, които са били на масата на секционната избирателна комисия в началото на изборния ден. След проведен разговор с Общинската комисия веднага са били отстранени, тъй като на масата не може да има нищо друго освен кутията, бюлетината и избирателния списък“, каза още Сидерова.

„Някои от жалбите са свързани с избирателните списъци – че са съставени по основни партийни организации, а не по по азбучен ред, но това не е нарушение. От шуменския район е постъпила жалба срещу решение на Общинския съвет за създаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, но това решение ние вече не можем да разгледаме, тъй като е предшестваща фаза или отдавна е в изтекъл срок“, обобщи информацията от проведеното заседание на Централната комисия Румяна Сидерова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...