Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Киров: Мерките в училище са прекалени, не може да се правят експерименти
COVID-19 България Важно

Д-р Киров: Мерките в училище са прекалени, не може да се правят експерименти

Доц. д-р Любомир Киров
Доц. д-р Любомир Киров

Не може пандемията да се ползва, за да се правят експерименти дали определени мерки работят. Това заяви пред bTV председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.

Той показа публикации от реномирани медицински списания, според които в САЩ заразените са близо 7 млн. души, а от тях 10% са деца.

Според него този дял е относително малък, а рискът от заразяване е малък. „В над 63% от случаите децата се заразяват от домакинствата, а не в училище. Останалите, по-малко от 40% са извън семейната среда – може да е на улицата или в киното, в квартала, коментира медикът.

По думите му в училище заразените са повече възрастни, а не деца.

Той обяви, че очаква след старта на учебната година да види много учители с  проскубани коси. Допълни, че съчувства на хората, които са писали указанията за учебния процес в условията на пандемия.

„Свалянето на маските, разменянето им и т.н. няма как да бъде избегнато. Ние трябва да бъдем реалисти. Няма как да се нагоди действителността към това, което на някого му се иска. Този термин – „новото нормално“ е толкова неприемлив и неправилен. Това е „новото ненормално“. Мерките трябва да се използват в определен момент, каза д-р Киров.

„Това, което се прави в момента е прекалено. Маските осигуряват защита в определен процент. Бих препоръчал в началото да се носят маски, но да не се карат децата да ходят само в дясната или в лявата страна. Те трябва да общуват, тази дистанция е абсолютно погрешно нещо. Децата в училище се учат на социален живот и това е едно от предимствата на училището“, коментира медикът.

„Има разписано в тези мерки, ако бабата или дядото имат здравословен проблем, това е основание родителите да не пуснат детето на училище и то да се обучава дистанционно. Категорочно против съм тази дистанционна форма да се ползва за какво ли не. Всеки втори в България над 55 или 60-годишна възраст е с хипертония, това означава да спрем децата от училище. Училището е духовност, няма как да стане дистанционно обучението“, категоричен е д-р Любомир Киров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...