Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Скендер Сила, СЗО: Ваксина срещу COVID-19 в България в средата на 2021 г.
COVID-19 България Важно

Д-р Скендер Сила, СЗО: Ваксина срещу COVID-19 в България в средата на 2021 г.

Д-р Скендер Сила
Д-р Скендер Сила

Ваксина срещу коронавирус в България  ще има през второто или третото тримесечие на 2021 година. Това заяви пред Нова телевизия представителят на Световната здравна организация у нас д-р Скендер Сила.

„Сега няколко изследователски института и производители на ваксина навлизат във финалната фаза. Но ваксината трябва да бъде изпробвана върху хиляди пациенти по света. СЗО ще одобри COVID ваксина само, когато имаме научни данни и ясни доказателства, че е сигурна и ефикасна“, обясни той. По думите му ваксините са най-добрият начин да се защитят хората от заразни болести. Чрез имунизация и ваксинация всяка година се спасяват милиони хора и деца по света.

С наближаването на зимата все повече хора ще се събират на закрито. Трябва да избягваме такива места. Хората, изкарали коронавирус, а и възрастните, задължително трябва да се ваксинират срещу грип, съветва докторът.

Според представителя на СЗО вентилационната система в училище трябва да се проверява на всеки час, климатиците също. СЗО и УНИЦЕФ разработиха наръчник от каква възраст трябва да се носят маски. Децата над 12-годишна възраст трябва да ги слагат, защото могат да се заразят и да разпространят инфекцията. От тази възраст те могат да ги носят правилно.

COVID-19 наруши учебния процес в световен мащаб. 1,6 милиарда деца не влязоха в клас по време на карантината. И това предизвика огромни странични ефекти. Сега е времето да осигурим безопасното завръщане на децата в училище. Всяка страна трябва да прецени внимателно епидемиологичната обстановка и да направи необходимата подготовка заедно с учителите, родителите, учениците. Училищата не са изолирани от обществото. Затова местните здравни власти трябва много ясно да преценят епидемиологичната обстановка в страната. И в България разпространението на заразата е същото, както по света. В някои общини, в някои региони броят на заразените е по-висок, в други – по-нисък. Затова трябва да сме готови да дадем и крачка назад. Ако ситуацията се влоши, обучението трябва да премине в друга форма – онлайн, за да намалим риска от разпространението на заразата, коментира той.

В началото на юли синът на д-р Сила се заразил с коронавирус. „Настоях да се изолира, за да не рискува здравето на дядо си в Косово. Той не зарази околните . Имаше леки симптоми. Само ден беше с висока температура. Краката го боляха. Изолирахме го за 14 дни. Вземаше само парацетамол. Имаше апетит, въпреки че нямаше вкус“, разказа д-р Сила.

„Трудно е да се предскаже точно кога ще победим COVID-19, но както регионалният директор за Европа доктор Ханс Клуге каза, ще победим вируса, не когато имаме ефективна ваксина, а когато се научим да живеем отговорно с него“, завърши той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...