Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Израел въвежда строга карантина за три седмици, затварят заведения и хотели
COVID-19 Свят

Израел въвежда строга карантина за три седмици, затварят заведения и хотели

През последните дни броят на новозаразените се задържа над 3000
Учителка даде положителна проба.

Строга карантина за три седмици ще въведе Ираел от петък, 18 септември.

Израелското правителство одобри решението тази вечер. Целта е да се спре застрашителното разпространение на коронавируса в страната през последните седмици, съобщиха местни телевизии и сайтове, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

По време на карантината израелците не трябва да се отдалечават на повече от 500 метра от домовете си. Ресторанти, хотели, спортни и фитнес зали и басейни ще бъдат затворени за посетители. Главното израелско международно летище „Бен Гурион“ ще продължи да функционира, приемайки и изпращайки самолети.

Новите мерки идват на фона на критики, отправяни срещу премиера Бенямин Нетаняху за справянето му с кризата около коронавируса и с икономиката на Израел. Очаква се по-късно тази вечер той да направи телевизионно обръщение във връзка с решението на кабинета, предизвикало остри разногласия дори в управляващата коалиция още по време на обсъждането на мерките.

Днес подаде оставка ултраортодоксалният министър на строителството Яков Лицман от партия Обединен юдаизъм на Тората. В писмо до премиера той изрази остро недоволство от плановете на правителството да наложи карантината, която ще обхване Йом Кипур – най-свещения ден в еврейския календар, започващ в неделя, 27 септември, предаде ДПА.

Новите ограничителни мерки ще попречат на стотици хиляди евреи да се молят в синагогите, посочи той, обявявайки оставката си. Премиерът заяви, че съжалява за решението на Лицман, но въпреки това ще го уважи.

Според най-новите данни на министерството на здравеопазването броят на новозаразените с COVID-19 в Израел по-рано тази седмица е надминал прага от 4000 дневно за първи път, откакто пандемията достигна страната в началото на февруари. През последните дни броят на новите случаи стабилно се задържа над 3000 на ден.

Случаите се увеличават непрекъснато от смекчаването на първия кръг мерки за изолация през май, като особено силно са засегнати пренаселени места, където живеят най-вече ултраортодоксални евреи и араби. Документирано е, че местните жители там организират масови събирания, включително молитви и сватби в нарушение на здравните разпоредби.

Досега в Израел, който има население 9,2 милиона души, са регистрирани малко над 150 000 случая наCOVID-19 и 1103 смъртни случая, свързани със заболяването.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...