Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: Да не драматизираме с маските за децата, ще има много заразени, ако не спазваме мерките
COVID-19 България Важно

Проф. Кантарджиев: Да не драматизираме с маските за децата, ще има много заразени, ако не спазваме мерките

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

В България ще се ползва европейската ваксина против COVID-19. Рискът от бързи странични ефекти от ваксината срещу коронавирус е много малък. Договорено е България да получи бързо ваксината. Ще бъдат получени няколко милиона броя. Тя ще бъде достъпна, ще е безплатна. Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ще е безопасна. Страничните ефекти от нея ще бъдат такива, че да бъдат по-малки от предизвиканите от коронавируса усложнения. Все още не е ясно колко време ще трае ефектът на ваксината, има и ред други въпроси, заяви той.

Не трябва да се създава паника около маските на децата в училище. Не трябва да има страх за психиката на децата от носенето на маски. Някога сме си играли на индианци и каубои, слагали сме си маски, пък психиката ни не се е увредила чак толкова. През Втората световна война пък противогази са носили деца, слагани са дори на децата в бебешките колички. Нека не драматизираме, призова проф. Кантарджиев.

Той допълниу че акцентът е да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията.

По думите му за намаляването на броя на новозаразените у нас в последните седмици трябва да благодарим на сухото и слънчево време. „Ако повече от 10% от хората не спазват противоепидемичните мерки, когато застудее, стане влажно и започнем да се събираме на закрито, ще има нов скок на броя на новозаразените“, каза проф. Кантарджиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...