Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Николова: Изолаторите в училище са твърде строга мярка
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Николова: Изолаторите в училище са твърде строга мярка

д-р Гергана Николова
д-р Гергана Николова

„Звучи ми като карцер. За мен е прекалено. Има лекарски, има сестрински кабинет, където дете с температура или със съмнение за COVID-19 да изчака да го вземат. Твърде строга мярка са изолационните стаи“, това заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова в ефира на БНТ.

Според нея децата ще приемат като наказание извеждането им в изолатора. „Наказание, че са се разболели, а това може да доведе до психична травма“, допълни специалистът.

Тя коментира и действието на маските, като ги определи като най-добър ефект за ограничаване разпространението на коронавируса. Но отбеляза, че трябва да се носи по определен начин. „Трябва да научим децата, че маските трябва да се носят в затворените пространства, където рискът от предаване на заразата е по-голям. Освен носенето на маската, трябва да научим децата да си мият ръцете, да не си разменят маската с други деца и че носената 3 часа в джоба маска не е ефективна. Ако падне на земята, не бива да се слага“, коментира д-р Николова.

Тя заяви още, че срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дни след 15 септември, а е удължен с 1 месец. „Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица“, допълни д-р Николова.

Картата може да не бъде предавана лично от родител, а да бъде изпратена по електронна поща, но е предизвикателство, тъй като личните лекари трябва да имат точна информация за учебното заведение на децата.

Трудно ще бъде наваксването с имунизационния календар. По думите на д-р Николова няма нищо фатално, имунизации се извършват с бързи темпове.

Още

Учениците с маски в междучасията
На училище като на война: Учители в Английската нахлузват шлемове, въвеждат еднопосочно движение
Руската гимназия: Съблекалня става „изолатор“, контрол за маски в коридора
Готвят протест „Не на маските!“ пред Инспектората по образование
Не на маските в училище! Родители излизат на протест

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...