Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Путин дава на Лукашенко 1,5 млрд. долара заем
Свят

Путин дава на Лукашенко 1,5 млрд. долара заем

Александър Лукашенко и Владимир Путин
Александър Лукашенко и Владимир Путин

Русия и Беларус се договориха за 1,5 млрд. долара заем за Минск, въпросът се разработва от Министерството на финансите, коментира Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Разбрахме се, че Русия ще предостави на Беларус държавен заем в размер 1,5 милиарда долара в този труден момент и ние ще го изпълним. Сега, доколкото знам, нашите финансови министри работят върху това на професионално ниво“, обясни той.

Путин предложи на  Александър Лукашенко да положи усилия за възстановяване на търговията между двете страни.

На среща в Сочи, руският президент отбеляза, че световната търговия между страните намалява поради разпространението на коронавируса.

„Но в това отношение считам, че трябва да положим допълнителни усилия не само за възстановяване на предишното предикризисно ниво на търговско-икономически отношения, но и за създаване на предпоставки за придвижване напред, каза той.

Последните събития показаха, че Беларус „трябва да остане по-близо до по-големия си брат и да си сътрудничи по всички въпроси“, коментира Лукашенко.

Посещението е на фона на демонстрациите в Беларус, които продължават повече от месец. Те бяха предизвикани от съмнения за манипулиране на вота на изборите на 9 август, които Лукашенко спечели с 80% от гласовете. Руският президент призна изборите в Беларус за легитимни и Лукашенко за победител във вота за държавен глава. Затова и той заяви, че има готовност да изпрати руски полицейски части в Беларус, ако ситуацията излезе извън контрол.

В същото време Русия и Беларус започнаха съвместни военни учения край полската граница. А след поредния многохиляден протест вчера властите в Минск обявиха, че са арестували близо 400 души.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...