Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Родители пред РУО-Пловдив: Няма да пуснем децата с маски на училище, ще искаме оставка на министъра
Градът Образование Пловдив

Родители пред РУО-Пловдив: Няма да пуснем децата с маски на училище, ще искаме оставка на министъра

Родители протестираха пред РУО-Пловдив
Родители протестираха пред РУО-Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

Няма да пуснем децата с маски на училище, няма да ги подлагаме на този тормоз. Това заявиха родители, които дойдоха да протестират пред Регионалния инспекторат на образованието в Пловдив. Днес се провеждат демонстрации под мотото „Не на маските в училище“ пред Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието.

Около 30 родители и деца се събраха на протеста, обявен за 12 часа пред РУО-Пловдив. Те носеха плакати с надписи: „Маските долу“, „Не на маските в училище“,  „Децата ни искат да дишат“, „Не запушвайте устите на децата“.

„Настояваме децата да са спокойни в училище, да не се тревожат, че са забравили или загубили маските си. Основно вниманието им да бъде насочено към усвояване на нови знания и умения, а не към това да се страхуват от съучениците си, че са без маски. В училището трябва да се учи, а не ученици и учители да се страхуват. Мисията на преподавателите е да образоват нашите деца, а не да се страхуват! Очакваме да бъдем чути от МОН и на Министерство на здравеопазването“, каза Денка Арабаджийска – майка на ученичка в 9 клас.

 

В училището трябва да с учи, а не учители и ученици да се страхуват, каза Денка Арабаджийска
В училището трябва да с учи, а не учители и ученици да се страхуват, каза Денка Арабаджийска

„Не е доказано, че маските са полезни, вирусът си минава свободно с тях или без тях. Всеки отговаря за детето си“, заяви Нешо Делов – баща на две деца. „Едното ще е в  първи клас, а другото ще е в трети клас в ОУ „Елин Пелин“, уточни той.

Според Илиян Петков, който има две деца,  родителите трябва да имат право на избор, а не да се въвежда задължителното носене на маски в коридорите. „Трябва да има свобода и да се избере – който се притеснява, нека сложи на детето си маска. Аз съм категорично против и не виждам как в класната стая няма да има вирус, а в коридорите ще има вирус. Ще трябва да се придвижват като роботи по точно определени маршрути, няма да има стол в нашето училище и децата ще се хранят по класните стаи, няма да може да контактуват помежду си през междучасията в коридорите. Всички ресторанти и плажове бяха пълни лятото и децата там бяха без маски – нещо трагично да се е случило?“, попита той. „Все повече чета и гледам, че нивата на въглероден диоксид се покачват много след носенето на маска“, обясни бащата.

Родители се обявиха срещу маските
Родители се обявиха срещу маските

Илиян Иванов също коментира, че мерките са ненужни. „Ако не се изпълнят нашите искания мерките да не са задължителни, а препоръчителни, ще има още протести. На следващия ще поискаме оставката на министъра на образованието. Ако повечето родители изпратят децата си без маски, от министерството няма какво да направят. Няма нито едно изследване, което да доказва, че дадена маска предпазва от COVID-19“, каза Иван Иванов.

Регионалните протести по градовете са в подкрепа на големия протест в София. „От повече от 20 дни родителите настояваме за среща с министрите на образованието и здравеопазването и за конструктивен диоалог по темата. Министър Красимир Вълчев и проф. Костадин Ангелов се правят , че не съществуваме“, обясни Денка Арабаджийска.

На протеста имаше и няколко деца, сред които близначета – момче и момиче. „Те ще са във втори клас в НУ „Петко Р. Славейков“ и аз не съм съгласна да носят маски. Нямат изградени хигиенни навици, маската ще създаде условия за повече заболявания и задушаване, я няма да им помогне да се предпазят. Не отричам другите мерки – дистанция и дезинфекция, но моите деца бяха три месеца на частна занималня , където нямаше ограничителни мерки и нямаше болни деца“, обясни майката.

Родители бяха поканени на среща в РУО
Родители бяха поканени на среща в РУО

„Моето дете ще е в четвърти клас,  не бих му сложила парцал на устата“, възмутено реагира друга майка.

Денка Арабаджийска каза, че август месец родители са направили петиция до министерствата на здравеопазването и образованието, в която изразяват несъгласи децата в училище да бъдат принудително тествани за COVID-19 и задължително ваксинирани, когато открият ваксина. “ Получихме отговор от доц. д-р Ангел Кунчев, в който пише, че в случай на дете с коронавирусни симптоми, съучениците му не са задължени да бъдат тествани за вируса. Тестовете и ваксината са доброволни. Когато децата влизат в учлиище след прекарано заболяване, достатъчно е да имат медицинска бележка от личен лекар, че са здрави“, завърши тя.

Протестиращите родители бяха поканени от началника на РУО – Пловдив Иванка Киркова на разговор.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...