Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Увеличават с 6 лв. прага на бедност догодина, решават за 50-те лева на пенсионерите
Бизнес България Важно

Увеличават с 6 лв. прага на бедност догодина, решават за 50-те лева на пенсионерите

Деница Сачева
Деница Сачева

Прагът на бедност у нас  догодина ще е 369 лв., като ръстът е с 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Социалният министър ще предлага този размер, който ще бъде съобразен с възможностите на бюджета, но няма да е по-нисък от размера от предходната година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на COVID-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството.

„С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания“,  обясни Сачева.

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от „Обединени патриоти“ промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

Сачева каза още, че държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част от пенсиите. „В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди. От една страна – има възможност да продължи тази добавка. От друга – могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите“, каза Сачева.

185 млн.лв. са платени по схемата 60/40, тази мярка допринесе за запазването на работните места на 172 000 души. Безработицата продължава да намалява и към момента е 7,5%.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...