Quantcast
Новини Пловдив » България » 1000 лв. глоба за родител, ако не вземе до час болното си дете от училище
България Важно Образование

1000 лв. глоба за родител, ако не вземе до час болното си дете от училище

Родителите да не пускат болните си деца на училище, призова КТ "Подкрепа"
Родителите да не пускат болните си деца на училище, призова КТ "Подкрепа"

С 1000 лв. да бъде глобяван родител, който до един астрономически час не прибере от училище болното си дете. Това предложение отправя председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

На прага на новата учебна година от синдиката поздравиха героите на деня – учителите, които застават на първа линия при усложнени епидемиологични условия в битката за бъдещето на децата и на нацията. Те апелират директорите и МОН да не принуждават учителите да работят на терен, докато сами не решат.

Според синдикат „Образование“ грижата за българския учител трябва да бъде основна задача. Ето защо председателят д-р Юлиян Петров призова учениците отговорно да спазват правилата и мерките в училище, а родителите да имат активна роля в превенцията срещу COVID-19.

От синдиката смятат, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година и дават пример с отделянето на ученици с грипоподобни симптоми в специални изолатори. Според тях в случая здравното министерство е пропуснало да задължи родителите да не пускат болните си деца на училище. Ето защо предлагат родителите да бъдат задължени до 1 час да приберат болното си дете от училище, а в противен случай да бъдат глобени с 1000 лева.

Според насоките ученик с хрема или друг подобен симптом може да се върне обратно на училище само след бележка от личния лекар, че е здрав.

Синдикат „Образование“ коментира и намеренията на МОН да закупи дигитални устройства за учениците, като посочват, че приоритетно такива трябва да бъдат раздадени на учителите, тъй като 60% от тях нямат служебни лаптопи.

Синдикатът не подкрепя законовите промени, която дават право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. „Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители“, смята д-р Юлиян Петров.

Синдикатът категорично не приема и да се „източват“ бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите.

Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75% от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. „При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители“, смята синдикатът.

„Да си пожелаем здрава, спорна, успешна и благословена 2020/2021 учебна година! С вяра, надежда и любов да я започнем и да я завършим“, пише още в поздравителния адрес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...