Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Втора цедка: НОИ праща на доверен лекар за преглед кандидатите за пенсия
България Важно Здраве

Втора цедка: НОИ праща на доверен лекар за преглед кандидатите за пенсия

Националният осигурителен институт подготвя втора цедка за пресяване на кандидатите за инвалидна пенсия. НОИ ще има свои доверени лекари и болници и ще изпраща на контролни прегледи инвалидите, които подадат заявления за пенсия.
Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, предложена от ВМРО, ще обсъдят в понеделник правителството, синдикатите и работодателите. Промяната е включена в дневния ред на свиканото от вицепремиерката Мариана Николова заседание на тристранката, пише 24 часа.
Всички решения на ТЕЛК и в момента се разглеждат от медицинска комисия към осигурителния институт, която може да ги обжалва. Шефът на комисията обаче вече ще може да поиска и инвалидът, който кандидатства за отпускането на пенсия, да премине нови прегледи и изследвания. Като те няма да се правят в болница по избор, а в такава, с която НОИ има сключен договор.
Ако човекът с увреждания откаже да се подложи на допълнителни изследвания, НОИ ще може веднага да заведе дело срещу издаденото му телково свидетелство пред административен съд, предвиждат предложенията на ВМРО, които ще обсъжда тристранката.
Въз основа на допълнителните изследвания от доверени лекари на НОИ свидетелството за инвалидност може да бъде върнато на ТЕЛК за ново произнасяне, предвижда още законопроектът. Тогава лекарската комисия е задължена в 14-дневен срок да отмени върнатото решение и да се произнесе с ново.
Проектът предвижда и хората, чиито решения за инвалидност се обжалват, да не получават за периода на обжалването полагащата им се пенсия за инвалидност. Вместо това на тях ще се отпуска социалната пенсия за старост. В момента нейният размер е 141 лв. на месец.
Тристранката трябва да разгледа и анализ на изпълнението на мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса в плащането на заплати, за да не бъдат съкращавани хора в кризата. Ще бъде обсъдено и предложението на социалната министърка Деница Сачева през следващата година линията на бедност да бъде увеличена само с 6 лева и да стане 369 лв. Спрямо линията на бедност се определя размерът на редица социални помощи, както и на добавките за хората с увреждания. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...