Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Откриха следи от живот в атмосферата на Венера
Важно Свят

Откриха следи от живот в атмосферата на Венера

Венера
Венера

Учени смятат, че са открили възможни следи от живот в атмосферата на Венера. На съседната на Земята планета са засечени облаци от газа фосфин, което може да е знак за наличие на микроорганизми на планетата. Той е безцветен, силно отровен газ със задушлива миризма, а на нашата планета се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород.В изследването участват учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), Университета в Кардиф и други научни институции, а резултатите са публикувани в научния журнал „Нейчър астрономи“.

Откриването на газа обаче не означава автоматично, че на Венера има живот. Газът може да се е образувал в резултат на неизвестни физични или химични природни процеси. Въпреки това екипът от MIT е провел допълнителен анализ дали нещо друго, освен жив организъм, може да произведе фосфин в суровите условия на Венера, чиято атмосфера е с високо съдържание на сяра. Множеството им сценарии, обаче, не намират друго обяснение. „Много е трудно да докажеш отрицание. Сега астрономи ще потърсят всички възможни източници на фосфин, за да оправдаят наличието му без живот, и приветствам това. Възможностите ни да открием неорганични процеси, които могат да произвеждат фосфин вече са ограничени“, коментира експерт от отдела по Земя, атмосфера и планетарни науки, цитиран от bTV.

Откритието е направено с помощта на телескопа „Джеймс Клерк Максуел“в Хавай, САЩ и Големия антенен масив в пустинята Атакама, Чили.Венера се намира по-близо до нашата планета от Марс. Въпреки това търсенето на живот отвъд Земята е насочено основно към Червената планета. Примерите за космически апарати, които търсят там вода или друг признак на живот по прашната повърхност,  са многобройни.

Венера често е определяна като близначка на Земята заради тяхната близост, сходни размер, маса и скален състав. Освен това двете планети имат и атмосфера.Приликите, обаче, свършват дотук. Земята е с умерени температури, докато температурата на Венера е близо 500 градуса по Целзий, а въздухът е по-сух и от пустиня на Земята. Атмосферата на Венера също не покрива представите ни за „обитаемо място“. Тя е покрита с дебели облаци от сярна киселина, а капчиците в облаците са милиарди пъти по-киселинни от най-киселинната среда на Зелената планета.

Суровите условия в атмосферата на Венера са по-умерени в пояс на 48-60 километра над изгарящата атмосфера. Там температурата е между -1 и 90 градуса по Целзий. Смята се, че някога Венера е имала океани и е била обитаема, също като Земята. Затова и след промените в околната среда, организмите е трябвало да се адаптират, за да оцелеят. Според учените, ако на Жълтата планета има живот, то той е в последните сравнително благоприятните условия. Затова и изследванията са насочени към облаците с умерена температура. Въпреки множеството дискусии в научната общност, именно там бяха открити и следите на фосфин, чието наличие се оправдава само със съществуването на живот

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...