Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Ройтерс: България планира 2 млрд евро нов дълг
Бизнес България Важно Портфейл

Ройтерс: България планира 2 млрд евро нов дълг

България планира да събере 2 милиарда евро чрез световните облигационни пазари. Очаква се процедурата по предлагането на книжата да започне във вторник (15 септември), съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници. В публикацията се посочва, че в понеделник е имало разговори с инвеститори за пласирането на две емисии – 10-годишни и 30-годишни облигации.

„Има сериозен интерес и пазарните условия са добри. Очаква се събирането на оферти за книжата да започне днес“, заявява един от източниците, останал неназован. Отново по неофициална информация по-голямата част от книжата ще са част от емисията с матуритет от 10 години, а по-малката – от емисията с матуритет от 30 години.

Финансовият министър Кирил Ананиев засега не е коментирал темата. „Банкеръ“ припомня, че първоначалните нагласи бяха, че още в началото на май България да набере над 2 млрд. евро чрез продажбата на глобална емисия облигации. Тогава обаче правителството се отказа в очакване на по-добри пазарни условия.

Още по онова време бе съобщено, че кабинетът е подбрал четири банки, които да управляват продажбата на книжата – Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit. Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на облигации – през 2016 година.

Очаква се с поемането на този дълг да се финансира очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лева в края на годината. Средствата ще послужат и за осигуряване на допълнителни ликвидни буфери за справяне с икономическите последици от COVID 19 пандемията, пише още „Ройтерс“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...