A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » 39 ученици от Пловдив и областта искат да учат онлайн от вкъщи
Градът Образование Пловдив

39 ученици от Пловдив и областта искат да учат онлайн от вкъщи

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

39 ученици от Пловдив и областта са пожелали да учат онлайн от вкъщи. „Към момента 17 искат  да минат на дистанционна форма на обучение. Заявления за дневна форма на обучение в електронна среда по здравословни причини са подали 9 деца, а по желание – 13“, заяви за ПловдивПрес началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова.

ПловдивПрес припомня, че министърът на образованието Красимир Вълчев обяви вчера, че родителите на 250 деца в цялата страна са заявили желание децата им да не посещават учебни занятия, а да се обучават онлайн от вкъщи.

„Ще изчакаме до края на седмицата, може да постъпят при нас още заявления за дневна форма на обучение в електронна среда. Очакваме и указания от министъра на образованието как да организираме учебния процес“, обясни Киркова.

Пловдив има готовност да създаде и Център за дистанционно обучение, а в страната ще има 15 такива. Там ще се обучават ученици от цялата страна, пожелали дистанционна форма.

През август бяха направени промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които ученикът може да премине към обучение в електронна среда и по избор на родителя, стига да разполага с дигитално устройство и да демонстрира ангажираност към образователния процес.

Когато ученик или родител е подал заявление за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние по здравословни причини, директорът трябва даде отговор в срок от един работен ден дали училището може да осигури такова обучение. Ученикът трябва да приложи медицински документ и декларация за осигурени условия за провеждането му.Това е записано в указание от министъра на образованието Красимир Вълчев до началниците на регионалните управления на образованието.

Ако училището не може да осигури обучение в дневна форма в електронна среда,  директорът трябва да информира РУО. От своя страна Регионалното управление трябва  да проучи възможностите ученикът да се обучава от разстояние в друго училище и в срок до 3 дни да даде отговор на родителя или ученика. Самото обучение трябва да започне до 5 дни от подаване на заявлението, пише в инструкциите на МОН.

В случай, че ученикът няма здравословен проблем, а родителите избират обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние заради пандемията, заедно със заявлението те подават само декларация, че имат техника за тази форма на обучение. Още същия ден директорът трябва да изпрати документите в РУО, както и информация за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика в предходната учебна година. Директорът трябва да има и становище за възможността училището да организира за съответния ученик обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние. Също в срок до 3 дни РУО трябва да разреши тази форма на обучение и да информира ученика или родителя, а самият образователен процес, ако може да се организира, трябва да започне до 5 дни.

Възможни са два модела за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние за ученик по здравословни причини или по желание.

Първият вариант е обучението да бъде организирано от училището, в което е записано детето. Учебното заведение трябва да осигури синхронен урок с взаимодействие на учителя и ученика в реално време, наблюдение на учебен час в реално време, когато той се провежда в класната стая с останалите деца по задължителните и избираемите учебни предмети. Трябва да има текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване.

Вторият вариант е обучението за конкретния ученик да бъде организирано от друго училище, определено от началника на РУО. Това учебно заведение ще го обучава само по задължителните предмети. Ако това става чрез синхронни уроци в реално време, временно обучаващото училище изпитва и оценява. То осигурява учителите и достъп на училището, в което е записан ученикът, дава информацията за отсъствията му, текущите, срочните и годишните оценки не по-късно от 5 дни от края на първия и втория учебен срок.

Ако обаче ученикът само наблюдава преподаване в реално време с присъстващи в класната стая в друго училище, но не участва в урока, обратната връзка и оценяването се извършват от неговото школо.

Когато се обучава в електронна среда от разстояние от друго училище, подготовката по предметите от избираемите часове е от учители в неговото училище, като те го и изпитват и оценяват.

Двете учебни заведения трябва да си взаимодействат при водеща роля на второто, гласят указанията на министъра.

На учениците, подали заявление за обучение в електронна среда от разстояние – дневна форма, до започване на ефективния учебен процес, не се поставят отсъствия. Училището, в което са записани, е длъжно да им осигури обща подкрепа в електронна среда по съответните учебни предмети.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...