Quantcast
Новини Пловдив » България » България взе нов външен дълг за 2,5 млрд. евро
България Важно Политика

България взе нов външен дълг за 2,5 млрд. евро

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Страната ни е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии. България успешно пласира облигации, представляващи главен необезпечен заем във формат „Regulation S“, в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочност от 10 и 30 години, съобщиха от финансовото министерство.

„Постигнатите параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на  0,375 % и спред спрямо суапа от 60 б.п.  (доходност: 0,389 %) за 10 годишната емисия, и средна цена от 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и спред спрямо суапа от 145 (доходност: 1,476 %).

Ролята на водещи мениджъри беше поверена на BNP Paribas, Citi, JP Morgan and UniCredit.

Възползвайки се от благоприятните текущи пазарни условия и оскъдните възможности за инвестиране в рамките на рисковия сегмент, към който принадлежи страната, България се завърна на международните капиталови пазари след повече от 4 години отсъствие от последната емисия през март 2016 година.

Мандатът беше анонсиран в понеделник, 14 септември, в рамките на Глобален инвеститорски конферентен разговор и разговори 1×1 с отделни инвеститори в рамките на същия ден. В резултат на получената силна инвеститорска поддръжка и благодарение на позитивния старт на процедурата през първия ден, Министерството на финансите реши да премине към етапа на обявяване на първично формиране на цената (Initial Pricing Thoughts (IPTs)) във вторник, 15 септември. Съответните нива бяха определени на MS+95 б.п. за 10 г. и MS+175-180 б.п. за 30 г. облигация.

Началото на процеса по емитиране на облигациите веднага привлече интереса на инвеститорите – книгата на поръчките нарастваше постъпателно, достигайки 7,2 млрд. евро на края на първия етап към 11:58 UKT / 13:58 EEST. Поръчки с голяма стойност допринесоха за свиване на спредовете с 20 б.п. в сравнение с началото на процедурата за 10 г. срочност и  15-20 б.п. за 30 г. книжа. Разумното ревизиране на цената и наблюдаваното солидно увеличение на търсенето подтикна инвеститорите да продължат с регистрирането на нови поръчки за двата транша по време на отварянето на пазара в САЩ. Последващ наплив от поръчки добави около 3 млрд. евро нов обем към Книгата на облигацията, което позволи на Министерството на финансите да  обяви второ намаление на спредовете от 15 б.п. (MS+60 б.п. за по-късата емисия и MS+145 б.п.) за по-дългата. На този етап бе определен и ориентировъчният обем на новата емисия в рамките на 2,0-2,5 млрд. евро. Сделката беше стартирана в 15:15 UKT / 17:15 EEST с еднакъв размер  на двата транша – всеки от по 1,25 млрд. евро. Впоследствие емисията в 19:25 UKT / 21:25 EEST беше определена и цената на емисията. Регистрираната редукция от 30/35 б.п. от първоначалните нива е показателна за силния интерес към Българския суверенен рейтинг.

Окончателният размер книгата на поръчките достигна 3,7 млрд. евро при подадени 254 заявки за 10 г., и 3,6 млрд. при подадени 236 заявки за 30 г. транш.  Интерес към емисията проявиха инвеститори от цяла Европа, като доминираха фонд-мениджъри и банки.

Трансакцията маркира няколко важни момента. Тя е най-голямата сделка за правителството, като 10 г. облигация постигна най-ниския купон, респ. доходност и спред. Следва също да се отбележи, че 30 г. транш е емисията с най-големия тенор, който България е емитирала. Тази емисия допълни кривата на доходността на България и увеличи ликвидността на българския дълг“, гласи съобщението на сайта на Министерството на финансите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...