Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Георги Стоев: Производители край Пловдив пак вдигат оборотите и търсят персонал
COVID-19 Бизнес Бизнес под карантина Важно Градът Интервю

Георги Стоев: Производители край Пловдив пак вдигат оборотите и търсят персонал

Георги Стоев
Георги Стоев
  • Не винаги там, където индустрията е голяма, заплатите са най-високи
  • Пловдив е областта с най-висок ръст на производителност и на средната заплата
  • Пловдивските производители отново връщат своя капацитет на работа и отново търсят персонал
  • Трябва да се промени мирогледът на работниците – шансовете им на заетост ги има, но не в същия сектор

Георги Стоев е макроикономист и председател на Trakia.Tech – стратегическото звено, което налага Пловдив и България като технологична и стартъп дестинация. Пред ПловдивПрес той коментира защо Пловдив изостава по размер на средната заплата, как пловдивският бизнес се справя след COVID кризата, научи ли уроците си бизнесът.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Пловдив се нарежда на 6-о място по размер на средната брутна заплата в страната. Защо?

-Пловдив е първи индустриален център. Броят на работните места в индустрията е около 74-75 хил. души средно годишно. Няма друга област в България, която да има толкова много работни места в индустрията, дори в София са по-малко.

Има обаче нещо друго. Не винаги там, където индустрията е голяма, заплатите са най-високи. И давам пример. При по-малка или по-нишова, но заплатите са по-високи. Във Враца е така – там е Атомната централа, която предлага по-високи заплати заради специфичността на работата. Това води и до високи средни нива на заплата в цялата област.

Пловдив, трябва да кажем, е областта с най-висок ръст на производителност и на средната заплата. В последните 7, 8 години и преди COVID кризата ръстът на заплатите беше между 7 и 8% всяка година. Така че Пловдив е на път – като излезем от кризата, да се превърне в лидер по индустриални заплати. Би станало след година, две, три. Ако продължи с тези темпове ръстът на средната заплата, Пловдив ще задмине Стара Загора и Варна.

-Стара Загора също ни задминава сега. Защо?

-В Стара Загора ситуацията е различна. Това, което предстои с техните централи – ТЕЦ-овете им ще бъдат затворени, в средносрочен план ще доведе до съкращения на персонала. Някои ще се пенсионират, но активно работещите ще трябва да си намерят друга индустриална работа. Ако искат да са и близко, ще търсят място в Сливен, Ямбол, но и в Пловдив. Всъщност най-много ще се разчита на Пловдив като спасителен план.

Преместването е свързано и с пътуване, но това няма да е особен проблем. Да кажем досега един човек е пътувал около 45 минути до час до работното си място. Идвайки в Пловдив или до индустриалната зона в Раковски, пътуването до работа ще е същото.

Така че високите заплати там са свързани с високите заплати в сфера енергетика, която ще бъде съкратена.

Варна също държи малко по-високи заплати от Пловдив, но пак ще кажа, че ръстът на заплати в Пловдив е по-бърз. Т.е., ако тенденцията се запази както преди COVID кризата, Пловдив в много близко бъдеще ще изпревари Варна по средна заплата.

-Да обобщим как въобще се отрази пандемията на пловдивския бизнес?

-Шокът беше по две линии. Първо, индустриалното свиване на промишленото производство в Западна Европа. То доведе до намаляване на поръчките за българските компании, които правят компоненти или сглобяват краен продукт. Това беше в края на пролетта. Но към момента можем да кажем, че прогнозите за възстановяване през юли-август се сбъднаха. Пловдивските производители отново връщат своя капацитет на работа и отново търсят персонал – докато април и май се чудеха как да задържат хората си, сега отново започва да се търси персонал в индустрията.

Вторият шок дойде по линия на туризма и потребителските услуги (заведения, ресторанти, спорт и т.н.). Този сектор най-много се сви и най-много преживя.

За добро или лошо той не е особено голям в пловдивската икономика, т.е. Пловдив не е чак толкова зависим от туризма, особено чуждестранния, за разлика от Бургас например, където имаше огромно свиване на заетостта заради липса на туристи от чужбина. В Пловдив това се усети за заведения и беше за няколко месеца, в рамките на очакваното.

-IT секторът се развива много добре в Пловдив в последните години. Как той понесе COVID кризата?

-Статистиката не дава коректна информация колко точно са заетите в сектора, защото има фирми, регистрирани в София. Ако имат офис в Пловдив, статистиката отчита всички заети в града, където е седалището, т.е. София.

Все пак в IT, софтуер и аутсорсинг сектора в Пловдив са заети около 7 хил. души и се разраства. Има и над 100 фирми, които са пловдивски.

Сътресения несъмнено и при тях имаше. Особено фирми, които са работили с един или двама клиенти. Тези клиенти, засегнати тежко от COVID кризата, свиват разходите за чужди услуги. Това води до съкращения в чуждите фирми – в случая в Пловдив, до по-ниски заплати, до намалено работно време.

Но сферата е гъвкава. Бързо се сменят екипи, бързо се намират нови доставчици. Оптимист съм.  В рамките на около половин година ще си стъпят на краката.

-Може би това е изводът – необходима е гъвкавост?

-Да. По-добре да се разчита не само на един клиент, а на повече и да има разпръснатост на риска. Т.е. колко по-гъвкави, толкова по-лесно биха се справили.

Това се отнася и за търсещите работа. Самият мироглед на работниците трябва да се промени. Шансовете им на заетост ги има, но не в същия сектор. Трябва да са малко по-гъвкави, малко по-мобилно да преливат от индустрия в индустрия, от фирма във фирма и това не е нещо лошо. По-скоро може да е свързано с повишаване на производителност, на заплати, особено когато тези хора са готови да учат нови умения. Да се гради нова кариера. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...