Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Депутатите обсъждат на второ четене промени в Изборния кодекс
България Важно Политика

Депутатите обсъждат на второ четене промени в Изборния кодекс

Това е новата зала, в която работят депутатите
Това е новата зала, в която работят депутатите

Предложенията за промени в Изборния кодекс влизат за обсъждане в Народното събрание.

Правната комисия вече отхвърли създаването на нова глава в Изборния кодекс, която регламентира избор на Велико народно събрание и въвеждане на смесена система. Единствено ГЕРБ гласува „за“, всички останали парламентарни групи не подкрепиха предложението.

Комисията прие предложенията на управляващите за гласуване с машини и бюлетини, в секции с над 300 избиратели.

ЦИК трябва да поеме отговорността по осигуряването на машините решиха още членовете на комисията вчера.

ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.
Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса. Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерски съвет, а не на Централната избирателна комисия.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

От НФСБ предлагат запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

Предложенията на ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...