Quantcast
Новини Пловдив » България » Окончателно! Гласуваме с машини и хартиена бюлетина
България Важно Политика

Окончателно! Гласуваме с машини и хартиена бюлетина

Не приеха идеята на ГЕРБ за избор на Велико народно събрание
Не приеха идеята на ГЕРБ за избор на Велико народно събрание

На всички видове избори, освен на местните, ще се гласува както с машини, така и с хартиени бюлетини. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене  промени в Изборния кодекс.

За решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и Патриотите, против бяха представителите на ДПС и БСП.

Дебатите по Изборния кодекс ще продължат утре.Предложението заседанието на парламента да бъде прекъснато дойде от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов. За него гласуваха 109 „за“, 78 „против“, а двама се въздържаха.

Уcтрoйcтвa зa глacувaнe щe имa caмo в ceкциитe c нaд 300 избирaтeли, a вceки глacoпoдaвaтeл caм имa прaвo дa избeрe дaли дa ги изпoлзвa, или дa пуcнe глaca cи c в избoрнaтa урнa. Рeшeниeтo бeшe взeтo cлeд тeжки дeбaти между опозиция и управляващи и  взaимни oбвинeния, зa тoвa кoй мoжe дa прaви чecтни и прoзрaчни избoри.

„Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващите избори“, директно обвини от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ му отговори: „Много се надявам, да имате сериозни доказателства за това, което казахте“.

От БСП категорично настояваха да отпаднат бюлетините и да има само машинно гласуване, защото това е гаранция за честни избори.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък нападна червената шефка Корнелия Нинова, въпреки че не беше в пленарната зала.

„Колкото по-нависоко се изкачва, толкова по-малко чува какво се говори в структурите на БСП, в нейните структури я наричат Лукашенко с пола и от БСП да говорите за честни избори това е просто извратено“, отсече той.

Смиляна Нитова от левицата пък му отговори с репликата: „Крадецът вика дръжте крадеца“.

Георги Свиленски обвини Будинов, че явно поради коронакризата използва парламентарната трибуна, за да разказва неща, които иначе би трябвало да разказва в някоя зала.

Според ГЕРБ обаче целта на смесения начин на гласуване е до урните да отидат повече избиратели.

Шефката на НС Цвета Караянчава обясни, че ако в някоя малка секция се развали машината няма кой да я смени и така ще бъдат лишени хората от възможността да избират.

Освен това възрастните хора срещат трудности при използването на технологии.

Мнозинството реши, че всеки гражданин сам ще избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Не беше прието предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите.

От партията на Красимир Каракачанов се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

Не мина и искането на ДПС по време на предизборните кампании да може да се агитира и на език различен от българския като бъде осигурен и превод на български.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...