Quantcast
Новини Пловдив » Интервю » Костадин Димитров пред Plovdiv-Press: Парк „Лаута“ става все по-хубав, специална бригада трябва да го поддръжа
Важно Интервю Мнения

Костадин Димитров пред Plovdiv-Press: Парк „Лаута“ става все по-хубав, специална бригада трябва да го поддръжа

Костадин Димитров
Костадин Димитров
  • Успяхме да направим над 300 паркоместа
  • Ще налагаме санкции за изхвърлени стари мебели зад контейнерите за боклук
  • Никой не се яви на обществената поръчка за парк „Кан Крум“, пренасочваме парите за нови тротоари и паркоместа в микрорайон А6
  • Спрямо вандалите, които чупят и унищожават общинската собственост, ще бъдем безкомпромисни
  • Ще разширим парк „Лаута“ с 32 дка
  • Имаме готов проект за изграждане на детска градина и участваме много активно в програмата на МОН за отпускане на средства

Костадин Димитров е роден на 5 юни 1975 г. в Пловдив. Завършил е математика в ПУ “Паисий Хилендарски”. Работил е в частния сектор. Вицепрезидент е на Българската федерация по таекуон-до ITF. Дългогодишен треньор и спортист. Бил е шест месеца зам.-кмет на район “Централен”, а от ноември 2011 г. е кмет на “Тракия”. На местните избори през есента на 2019 година спечели трети мандат на първи тур. Семеен, с две деца.

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Почти измина първата година от третия ви мандат. COVID-19 наруши плановете, но какво успяхте да свършите за това време?

– Заради COVID-19 наистина променихме плановете. Не ми се искаше да направим детски площадки и спортни игрища, а след това да се наложи да ги затворим през септември. Така че вложихме всички усилия в изграждане на повече тротоарни настилки и паркинги. Успяхме да направим над 300 паркоместа. От началото на управлението следваме принципите си да работим в един микрорайон. Сега ремонтните дейности са насочени към микрорайон А6 и по-специално около блокове 100, 105, 106, 107, 108, 109, 110. Знаете, че

от години работим по един и същи начин – съобщаваме на жителите на даден блок, че започваме да обновяваме терена в района, и ги питаме от какво точно имат нужда

Това са едни от най-тежките срещи. Когато жителите на блок 107 са подали молба преди 5 години за промяна на инфраструктурата пред жилищата им, те имат очакване от нас да го свършим колкото е възможно по-бързо. Радвам се, че тази година успяхме да направим чудеса пред част от жилищните блокове, а хората – страхотни градинки. ВиК подмениха половината водопровод в микрорайона, имаше много аварии и всеки ден бях на място. След 5 октомври продължаваме с останалата половина. Опитваме се да поддържаме пътната настилка на добро ниво. Разбира се, има и трудности. Има граждани, които не спазват правилата за изхвърлянето на отпадъците. Зад всеки два метални контейнера в „Тракия“ в момента има струпано какво ли не – зелени храсти, окосени треви, мебели. Направили си ремонт хората и решили, че ще си оставят мебелите зад контейнерите за смет и ние сме длъжни да ги вдигнем.

– Този проблем не е от сега.

– Искам да напомня, че има секции. Ясно сме обяснили къде и кога човек може да си изхвърли боклука.

– Тогава защо хората не ви чуват?

– Все още не сме развили гражданското си общество. Да, получаваме непрекъснато сигнали за нарушения, но хората избягват да си правят забележки един на друг, за да не влязат в конфронтация. Вчера дойде заповед от кмета Здравко Димитров, с която упълномощава трима служители от отдел „Екология“ да извършват проверки и да налагат глоби – когато са изхвърлили мебелите зад контейнерите, а не са ги депонирали в ОП „Чистота“ или на оказаните затова места. Има и телефон, на който може да си извикаш камион. Ще приложим закона и ще налагаме санкции.

– Преди няколко дни засадихте 30 дървета в парк „Кан Крум“. Започвате ли работа в този парк, който беше сред приоритетите ви?

– Казахме ясно, че ще наложим нов проект, който ще е по-малък и на много по-ниска цена. Направихме обществена поръчка, на която никой не се яви. Има опасност да не може да реализираме тези 200 000 лв. в рамките на годината и ги пренасочваме към преасфалтиране и нови тротоари в микрорайон А6.

Но какво се получава? Правим тротоар пред 110 блок, веднага хората от 109 блок излизат на протест и също искат. Откликваме на желанието им, после идва ред на живеещите в блок 108. Ние сме начертали нашия план

Ще се опитаме в рамките на микрорайон А6 да подменим тротоарната настилка пред повече сгради, да поддържаме пътищата, както и да има повече паркоместа. Засега успяхме да направим така, че пред блок 110 да има допълнително места за паркиране, а хората си издигнаха беседка между вход А и вход Б. Пред блок 109 също има паркоместа, пред 107 изградихме тротоарни настилки и места за автомобилите. Започнахме работа пред блок 108 , но все още не е довършена. Сега правим нова обществена поръчка за продължението на тротоара. А парк „Кан Крум“ го оставяме да догодина.

– Какви са плановете ви за парк „Лаута“? Преди дни обявихте идеята си за разширение с 32 дка.

-Често след работно време граждани ми сигнализират в социалните мрежи или по телефона, че нещо се е случило в парк „Лаута“ и аз веднага отивам да проверя и да се срещна с тях. Получих сигнали, че се режат дървета.

Искам да помоля жителите на „Тракия“ да оставят работниците от ОП „Градини и паркове“ да си вършат работата. В момента ги карам, преди да отрежат всяко дърво, да го снимат

Всички, които не са съгласни с действията им, могат да заповядат в районната администрация, а ние ще положим усилия да ги убедим в обратното. Сега съм накарал работниците да режат дърветата на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ не на ниво пън, а на два-три метра, за да видят хората, че това са сухи дървета. Но в същото време да няма опасност някое дърво да се стовари върху автомобил или пешеходец. Полагаме усилия за зелената система и разчитам много на ОП „Градини и паркове“.

Парк „Лаута“ става все по-хубав, пълен е с хора, но има още какво да се желае по неговото поддържане. Апелът ми към кмета на града и общинските съветници ще е да има специална бригада от ОП „Градини и паркове“, която да поддържа целогодишно парк „Лаута“,

както има специални екипи в Цар-Симеоновата градина и на Гребната база. Лесно е да направиш нещо, но е по-трудно да го поддържаш. Ние сме направили над 10 чешми в „Тракия“ и постоянно ги чупят, а след това трябва да ги възстановяваме. Обикновено в България се мултиплицира моделът на счупения прозорец. Виждаме, че една спирка е потрошена и след 10 дни вече всички в „Тракия“ са в същото положение. Където можем слагаме видеонаблюдение и успяхме да хванем доста злосторници.

Спрямо вандалите, които чупят и унищожават общинската собственост, ще бъдем безкомпромисни

Полагаме много усилия паркът да е в добро състояние. Всеки ден правим обиколки из „Лаута“, знаем къде има изсъхнали дървета, кои пейки са наклонени и т. н. Граждани са забелязали, че има отделно урегулиран парцел, който е до парка в източна посока, но не е част от цялото УПИ. Самите хора започнаха да се притесняват, че там ще изникне поредният строеж. За да няма такива опасения, решихме да обединим УПИ-тата и направихме предложение до ОбС и до изпълнителите на изменението на Общия устройствен план на Пловдив. Фактически тези терени са гора. Още от проектирането на „Тракия” преди десетилетия два терена в квартал 34 са отделени от „Лаута”, тъй като между тях преминава улица.

За успокоение на гражданите предложих те да бъдат приобщени към парка, а улицата – превърната в алея. Така ще се запазят дърветата между блокове с номера 23, 33А, 20, 32, 33 и 34.

Искам да напомня, че с кмета Тотев в предишния мандат направихме разширение на парк „Лаута“ с 80 дка и засадихме над 2500 дръвчета

Отделно зад блок 85 имаше УПИ за бензиностанция и успяхме да направим предложение до ОбС да стане зелена площ, а преди месец съветниците взеха решение. Нека хората да четат ясно документите, които излизат от адиминистрацията.

-Какви са щетите от пожара в „Лаута“ в края на август?

– 60 дръвчета са унищожени и ще трябва да направим акция за залесяване. Когато избухна пожарът, бях на семинар в Благоевград, през цялото време имах комуникация с пожарната в „Тракия“ и поддържах връзка с гражданите, които бяха на терен. Дойдоха сигнали, че огънят е тръгнал от няколко места. Веднага вечерта се прибрах от Благоевград и бях на терен, на следващата сутрин отново със зам.-кмета Веселина Стоянова обикаляхме. Благодаря на пожарната и на гражданите, че успяха адекватно да загасят огъня. Аз и друг път съм хващал пожари в „Лаута“. Веднъж с Христо Бонев успяхме да погасим огън, който започваше да се разгаря.

– В парк „Лаута предстои „Народен събор“ на 19 и 20 септември. Не е ли опасно предвид кризата с коронавируса да се събират толкова хора на едно място?

– Вчера бяхме на откриването на учебната година в четири учебни заведения в „Тракия“. Радостно е да видиш децата заедно и щастливи. Ако трябва, ще повторим 1000 пъти  – да се спазват мерките и да има дистанция. Навсякъде в парка ще има автоматични дезинфектанти. Ще положим усилия да е безопасно за хората. Надявам се да стане празник. Ние ще се учим да живеем в условията на коронавируса, а това е един от начините – спазвайки дистанция, да бъдем заедно и да прекараме весело.

С „Народен събор Пловдив“ конкурираме Рожен, над 4000 са изпълнителните, има три сцени. Радвам се, че част от събитията на културния календар на Пловдив са в „Тракия“

На 7 септември в новия парк „2019“ имаше празничен концерт на „Биг Бенд Пловдив”, на 12 и 13 септември в „Лаута“ се проведе младежкият фестивал S`Cool Rock Fest, на 19 и 20 септември е „Народен събор Пловдив“, а следващата седмица – от 25 до 27 септември се организира фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който ще е на площад „Централен“ и в парк „Лаута“. Тази година няма да правим откриване на велосезона, но мога да кажа, че беше успешна за всички велосипедисти. Много хора се качиха на колело, защото в „Тракия“ има хубави велоалеи.

– В „Тракия“ от години има бум на строителството – много жилищни сгради изникнаха, отделно се строи Международен център по биотехнологии, а изграждането на Касов център на БНБ е в напреднала фаза. Как си обяснявате този интерес към района?

– Бум на строителство има в целия град, не само в „Тракия“. Ние сме част  притегателен център за всички, живеещи близо до Пловдив. Жилищният квартал се развива в рамките на неговите възможности. Ще има и още нови инвестиции, но всички са на частни терени. Там, където има проблеми с отстояние и презаселване, полагаме усилия това да не се случи и казваме– стоп, тук не може. Имаме готов проект за изграждане на детска градина и участваме много активно в програмата на МОН за отпускане на средства за нови детски градини, училища и детски ясли. Проектът е близо до блок 126. Трябва да се знае, че във всеки един микрорайон в „Тракия“ е заложено да има училище, детска градини или детска ясла или комбинация от двете. Все още имаме такива терени за образование. Надяваме се да изпълним колкото се може повече проекти. Говорейки за „Тракия“ няма как да не споменем и Ботаническата градина, която е част от района. Тази година успяхме да я оградим, трябва да се търси добро финансиране, за да може да се поддържа./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...