Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Николай Василев: Новият дълг да остане като резерв, ако има по-голяма криза
Бизнес България Важно

Николай Василев: Новият дълг да остане като резерв, ако има по-голяма криза

Николай Василев
Николай Василев

„Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия.“ Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев в коментар по темата за новия външен дъл, който България изтегли от международни финнасови пазари. Сумата е 2,5 млрд. евро и това стана с продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а втората – 30. Парите ще се ползват за покриване на социално-икономическите мерки на правителството в отговор на пандемията от коронавирус у нас, както и за икономическото възстановяване след кризата и за финансиране на бюджетния дефицит

Според Николай Василев този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева.

„България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така“, обясни Василев.

„Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, то има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари, коментира още той.

По думите му от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели.Също така малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза.

В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.Той е на мнение, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

„Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре, обясни Николай Василев.

Още новини по темата

Ананиев: Взехме нов външен дълг за 2,5 млрд. евро, това е уникален успех

България взе нов външен дълг за 2,5 млрд. евро

Ройтерс: България планира 2 млрд евро нов дълг

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...