Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Ще наложа вето на Изборния кодекс. Греховете на Борисов и заемите ще се плащат от поколенията
България Важно Политика

Радев: Ще наложа вето на Изборния кодекс. Греховете на Борисов и заемите ще се плащат от поколенията

Румен Радев
Румен Радев

Категорично ще наложа вето на този закон. Така президентът Румен Радев коментира приетите вчера от Народното събрание промени в Изборния кодекс. Радев направи коментар пред журналисти, след като посети храма „Света София“ по случай празника на столицата.

Президентът коментира и извеждането в сряда на протестиращите от сградата на Народното събрание.

„НСО са действали вчера по указания на стопанката на парламента г-жа Караянчева“, заяви Радев.

Във връзка с призивите за закриване на службата, той коментира, че това може да стане със закон и именно парламентът е този, който трябва да каже коя друга служба ще поеме охраната на критичните обекти от национална сигурност.

„Проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и производството на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръзка? Хората да дойдат при това управление. Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Крайно време е това да стане. Ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба“, допълни държавният глава.

„Когато се иска да бъде закрита, тези, които искат, съответно и парламентът, трябва да посочи коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност: Министерски съвет, Народното събрание и Президентството“, обясни още президентът Радев.

„Отдавна има всички условия кабинетът да подаде оставка. Това, което стана вчера, е радикализация на протеста и това е нормална реакция. Когато обществото постави ясно своите искания, а хората биват обиждани, дори някои и бити, това е нормална реакция. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите, да направят така, че да повлияят върху изборите и да ги манипулират по тяхно желание. Но мисля, че България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“, смята още Румен Радев.

„България е част от Европа. Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем“, коментира президентът. „Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата за тмата за изслушване в ЕП, но Европейският парламент ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките. И всички – и български граждани, и европейски, желаят парите от Брюксел да стигат до тях, а не да пълнят чекмеджетата на Борисов или на друг политик. Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и европейско рзвитие. Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще от това управление. И Европа също започва да го осъзнава. Трябва да е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия, ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите поколения и правителства“, предупреди Румен Радев.

,,Аз съм убеден, че София – този град на свободни хора, ще направи така, че да имаме достойно бъдеще не само за града, а и за всички българи. Честит празник на софиянци и на всички българи. Както знаем, София е древен град, кръстопът на култури и трябва да се развива с уважение към нашата история, с мисъл към хората. Трябва да пазим всяко дърво в този град, да ценим всеки исторически паметник и да се грижим за него“, заяви държавният глава по повод днешния празник на столицата.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...