Quantcast
Новини Пловдив » България » Ангел Кунчев предлага: Извънредна епидемична обстановка до 30 ноември
COVID-19 България Важно

Ангел Кунчев предлага: Извънредна епидемична обстановка до 30 ноември

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа, предаде БНТ.

Прогнозите са, че заради началото на учебната година това ще се случи и у нас. Той очаква в края на другата седмица да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември.

„Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини – стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември“, заяви доц. Кунчев. Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

„Спряхме да правим прогнози, тази работа я оставихме на проф. Витанов от БАН. Причината да се откажем от прогнозите е защото никоя от дотук направените прогнози не се сбъдна. Просто вирусът прави каквото си иска, ама буквално, обясни доц. Кунчев.

,,В момента не знаем коя вълна на епидемията върлува в Европа. Не знаем дали случващото се в Южна Европа е втора вълна, която е дошла от Балканите, или е втора вълна на местна почва, която предстои да дойде и при нас. Ако е второто, то тогава това ще бъде много лоша новина, защото вирусът ще се смеси с останалите сезонни грипове, тепърва предстои през януари-февруари да се сблъскаме със сезонната грипна епидемия“, допълни той.

Извадих днешната справка, която показва тенденциите на заразяване в Европа. За ЕС разликата от последните две седмици е увеличение от +20 процента. На този фон България е от малкото страни с намаление от 2,7 процента. Тази тенденция устойчива ли е, така ли ще продължи или не – нищо не е ясно, каза още доц. Кунчев.

По отношение на бъдещата ваксина срещу коронавируса той подчерта, че тя няма да има задължителен характер, но отчете като проблем скептицизма на българина към ваксинирането.

За мен най-големият проблем е тоталната и срината липса на доверие в здравната ни система и ограничения ресурс от специалисти в страната. Трябва да се стремим към разрешаването на тези два проблема задължително, алармира доц. Ангел Кунчев.

В заключение държавният здравен инспектор увери, че здравната ни система сега е по-подготвена да посрещна втора вълна на COVID-19.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...