Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Изложбата „40 години тракийска изложба по света“ гостува в Пловдив
Градът Култура Пловдив

Изложбата „40 години тракийска изложба по света“ гостува в Пловдив

Изложба в Археологическия музей
Изложба в Археологическия музей

Регионалният археологически музей в Пловдив ще представи гостуващата документална изложба „40 години тракийска изложба по света“ като част от инициативата Европейски дни на наследството.

Изложбата е организирана със специалното съдействие на проф. д.и.н. Валерия Фол и представлява опит за възстановяване на паметта за едно дело, което десетилетия наред представя културно-историческото наследство на България по света.

През 1972 година по повод провеждането на първия международен конгрес по тракология в София е подредена изложба от най-представителните образци на тракийското изкуство и култура от нашите земи. Изложбата предизвиква небивал интерес сред научната общност, което става причина тя да прерасне в нещо повече. Така през 1974 г. в Париж се открива първата от серия изложби, продължаващи и в съвремието, представящи тракийското културно наследство пред света.

Именно пътят на тракийските съкровища из музейните салони в Европа, Азия и Америка, проследява и документалната изложба „40 години тракийска изложба по света“. Тя е дело на задружните усилия на Държавна агенция „Архиви“, Дирекция „Централен държавен архив“, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческо наследство. Чрез различни документи, архивни снимки и отзиви в пресата, авторите са се опитали да предадат емоцията и значението на 40 годишната история на една изложба, представяща тракийското наследство от нашите земи пред международната публика.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...