Quantcast
Новини Пловдив » България » Как ще работят родителите на деца под карантина
Бизнес България Важно

Как ще работят родителите на деца под карантина

Родителите да не пускат болните си деца на училище, призова КТ "Подкрепа"
Родителите да не пускат болните си деца на училище, призова КТ "Подкрепа"

Първите случаи на заразени ученици с COVID-19 вече са факт. Под карантина ще останат класове с установени случаи на коронавирус, но няма да се затварят училища, обявиха от МОН.

От Министерството на труда и социалната полита (МТСП) публикуваха полезна информация за всички родители, чието дете се налага да бъде под карантина.

„Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен“, съобщават от министерството.

В случай, че родителят излезе в неплатен отпуск, може да кандидатства в Агенцията за социално подпомагане (АСП) за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.

„В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа“, казват още от МТСП.

Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома.

„Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина“, уточняват от социалното ведомство.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...