Quantcast
Новини Пловдив » България » Още ученици с COVID-19, МТСП дава помощи на родители с дете под карантина
COVID-19 България Важно

Още ученици с COVID-19, МТСП дава помощи на родители с дете под карантина

Маски в училище
Маски в училище

11-окласник от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е с COVID-19. Това е установено при направен тест в петък. Момчето е поставено под домашна карантина, в добро състояние е и остава под наблюдение.

Децата от класа също са карантинирани. Те ще продължат обучението си онлайн през следващите 14 дни, информира Нова ТВ.

По-рано днес стана ясно, че учител от столично училище е с коронавирус и 4-те паралелки, на които преподава, ще останат за 14 дни в домовете си.

В Монтана 4-годишно дете, три учителки и помощник възпитател от детска градина „Слънце“ са с положителни проби за COVID-19.

Най-късно утре се очакват резултатите на взетите проби на друга част от децата и персонала. Под карантина са поставени 33 момичета и момчета от три групи, заедно с три учителки и две помощник-възпитателки, които са били контактни на вече заразените. В градината е направена пълна дезинфекция.

Днес Министерството на труда и социалната помощ публикува на сайта си препоръки за родителите, които трябва да останат вкъщи заради карантинирано дете.

Родителите на деца под карантина могат да използват платен годишен отпуск. Ако той е изчерпан, възможностите са неплатен отпуск или болничен за гледане на дете.

При неплатен отпуск – семейството може да кандидатства за целева помощ. Тя е пропорционална на дните под карантина.

Родителите с едно дете до 14 години могат да получат до 610 лв., а при две и повече деца – до 915 лв. месечно. Право на помощта обаче имат само тези, чиито средномесечен доход на член от семейството е по-нисък или равен на минималната заплата.

Когато е контактен на заразен или самият родител се окаже с COVID-19 и не може да напуска дома си, семейството може да се свърже с общината, в която живеят и да поиска да бъдат включени в патронажна грижа.

Още

Нов скок на заразените: 189 за 24 часа и 4-ма починали
20 нови с COVID-19 в Пловдив, 7 в Пазарджик
Здравната каса ще плаща PCR тестовете при COVID-19 в училище

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...