Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Деведжиева: Къде е шумомерът, закупен от общината през 2013 г.?
Важно Градът Екология

Деведжиева: Къде е шумомерът, закупен от общината през 2013 г.?

Шумомерът, закупен от Община Пловдив през 2013 г.
Шумомерът, закупен от Община Пловдив през 2013 г.

Къде е мобилният шумомер, закупен от общината през 2013 г.? Този въпрос задава общинската съветничка от предишния мандат и учредител на партия КОД Пепа Деведжиева, след като към нея се обърна пловдивчанинът Ивайло Спасов, който води битка с високите нива на шум в града. Той е задал въпроси по реда на Закона за достъп по обществената информация до две институции – МВР и РЗИ. С последните промени в Закона за защита от шума в околната среда право да правят проверки за шум във и от закрити помещения на юридически лица – например нощни заведения и производствени бази, имат само служители на РЗИ, а МВР – на открити пространства, тоест техен ангажимент са сигналите за шумни купони на открито и в жилищни сгради, заря в неразрешени часове, гонки, форсиране на двигатели по улиците и т. н. В МВР – Пловдив, обаче нямат нито един шумомер, става ясно от отговора на институцията до Ивайло Спасов. Затова и въпросът къде е шумомерът, закупен за Общинския инспекторат преди 7 години, и може ли той да бъде дарен на Областната дирекция на полицията, е логичен. „При високи нива на шума хората звънят на полицията, през нощта те няма как да се обърнат към РЗИ, защото те не работят. Гражданите искат бърза намеса при шум и решаване на проблема, а не начало на процедура с неясен край“, обяснява Спасов. На дискусия за шума през лятото новият шеф на Общинския инспекторат Борислав Димов обяви, че подобен уред там няма. Затова и Деведжиева настоява да получи отговор какво е станало с него, както и с останалите шумомери, които по медийни публикации Община Пловдив е закупила през 2013 г.

От отговора на РЗИ до Спасов пък става ясно, че за периода от 30 юли 2019 до 30 юли 2020 г. здравната инспекция е извършила само 4 проверки за шум на нощни заведения. Повече от ясно е, че това е крайно недостатъчно, а и проверките трябва да се извършват в присъствието на представители на нощните клубове, т. е. те не са внезапни и без тяхно знание, като е ясно, че в тази ситуация музиката на съответните проблемни честоти се намалява. Това е така, защото направените през 2019 г. промени в Закона за защита от шума в околната среда не се последвани от промени в Наредбата за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол и действа старият ред от 2009 г. Затова и партия КОД ще инициира промени в подзаконовата уредба.

Докато това се случи, Община Пловдив би могла да облекчи живота на хората, които живеят в близост до нощни заведения, като промени реда за издаване на разрешителни за удължено работно време. В момента по Наредбата за опазване на обществения ред в Пловдив за издаване на такова разрешително замерване нивата на шума в жилищна сграда се изисква само ако тя се намира до 30 метра от него. „Това е твърде малко, има заведения с паркинги по 30 метра“, коментира Ивайло Спасов. Затова той и Деведжиева предлагат наредбата да бъде променена и изискването за измерване на шума да стане задължително в най-близката жилищна сграда, без значение от разстоянието между нея и заведението.

„Има още много аспекти на проблема с шума в Пловдив и големите градове и партия КОД ще продължи да предлага решения“, заяви Пепа Деведжиева.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...