Quantcast
Новини Пловдив » България » Разкриха двама руски шпиони у нас, разузнавали армията ни
България Важно

Разкриха двама руски шпиони у нас, разузнавали армията ни

Иван Гешев
Иван Гешев

Досъдебно производство срещу двама руски граждани, шпионирали българската армия е образувала Специализираната прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства, информират от прессекретариата на прокуратурата.

Установено е, че от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...