Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Съседи се скараха заради отварянето на две улици в „Централен“, жилищата им пропадали
Градът Пловдив

Съседи се скараха заради отварянето на две улици в „Централен“, жилищата им пропадали

Съседи се скараха - едните искат кварталът да се отвори, а другите са против отварянето на двете улици
Съседи се скараха - едните искат кварталът да се отвори, а другите са против отварянето на двете улици

Галина ГЕОРГИЕВА

Дългогодишни съседи в район „Централен“  се скараха заради решението на общината да се отворят  улиците „Данаил Юруков“ и „Леденика“ към бул. „Свобода“ и бул. „Копривщица“. Хората организираха протест и контрапротест тази вечер. Около стотина души се събраха, за да изразят недоволството си от намерението да бъдат отворени двете улици. Движението по бул. „Свобода“ беше спряно за три часа и половина.

„Това е четвърти протест от 1994 година насам. В момента сме събрали над 700 подписа. Причината да не искаме да бъдат отворени тези улици е, че има ужасен трафик заради детските градини и новите кооперации тук. Нека първо общината да изгради съществуващата инфраструктура и тогава да предприема други действия. Нямаме тротоари. Четирите блока на бул. „Свобода “ 14-47 пропадат, както и детската градина и детската ясла и ПГ по електротехника и електроника. Интензивният трафик може допълнително да задълбочи проблема. Когато отворят тези улици, ще станат еднопосочни, ние в момента ги ползваме за паркинги. Освен това ще ни унищожат зелените площи.  Наблизо са „Пещерско шосе“ и бул. „Васил Априлов“, а там трафикът е изключително интензивен“, заяви Добряна Караджова – един от организаторите на протеста.

Добряна Караджова - един от организаторите на протеста срещу отварянето на двете улици
Добряна Караджова – един от организаторите на протеста срещу отварянето на двете улици

Тя обясни, че заради канализацията пропадат жилищните сгради и призова  общината да спре да презастроява квартала. Добряна Караджова показа пред ПловдивПрес в какво състояние са мазетата на блока, в който живее и се оплака, че на 4-ия етаж в жилището й има пукнатини.

Четири блока пропадат, а така изглеждат мазетата
Четири блока пропадат, а така изглеждат мазетата

„Виновни са ВиК Пловдив и тяхната стара канализация, но искаме община Пловдив да ни намери строителните книжа на блока, които са загубили, а ние ги търсим от февруари месец. Целият квартал има проблем с канализацията. Снабдихме се със становище от инженер, който ни посъветва да намерим строителните книжа и проектите на сградата. Търсила съм – няма ги в целия град. Нито в „Централен“, нито в община Пловдив, „Пловдивинвест“, Държавен архив. Без тях не можем да направим паспорт на сградата, не можем да кандидатстваме по програми от ЕС, нито да направим проект за укрепването“, допълни тя.

Друг протестиращ каза, че живее на ул. „Данаил Юруков“, която не е била отваряна никога.

Няколко протестиращи обаче поддържат решението на Община Пловдив да се отворят улиците „Данаил Юруков“ и „Леденика“ към бул. Свобода и бул.“Копривщица“. „Кварталът е затапен , трябва да бъде отворен. Тук не може да дойде линейка, нито пожарна“, категорични са Костадин Генчев и негов съсед, които живеят на ул. „Върховръх“.  Те се скараха с протестиращите, които са против отваряне на улиците.

 

„Болшинството от хората не желаят тези улици да бъдат отворени и е некоректно вие да се присъединявате към нашия протест. Като искате, издействайте си разрешение от общината и си направете протест“, скочиха от другия лагер.

Протестиращи, дошли на бул. "Свобода"
Протестиращи, дошли на бул. „Свобода“

Още новини по темата

Над 700 подписа срещу отварянето на две улици в Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...