Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Здраве » Безплатно мобилно приложение помага на бременни
Здраве Пловдив

Безплатно мобилно приложение помага на бременни

д-р Борислав Матеев
д-р Борислав Матеев

Мария МОРУНОВА

Повишаване успеваемостта на процедурите при асистираната репродукция – това цели ново мобилно приложение. То е разработено от пловдивския ембриолог д-р Борислав Матеев, който работи в една от пловдивските инвитро клиники.

„След като се изтегли, приложението се инсталира на телефон или таблет и чрез него бъдещите майки или тези, които се подлагат на асистирана репродукция, могат да общуват със своя лекар“, разказа д-р Матеев.

Приложението предлага различни функции – има чат, има календар или онлайн график на наблюдаващия лекар. „Въобще има опции за комуникация между пациента и неговия лекар. Отделно приложението разполага със сензорни датчици, които ние предоставяме за ползване. С тях пациентите могат да се закачат физически за приложението и да се мерят кръвно налягане, насищане на кръвта с кислород, пулс, обща физическа активност, температура и т.н.“, разказа д-р Матеев.

Параметрите от тези сензори също се вкарват в приложението и могат да бъдат наблюдавани от конкретен лекар. В случай, когато става дума за процедури по асистирана репродукция, меренето на температурата е доста прецизно и важно за двойки, на които им предстоят инсеминации или процедури по инвитро. „С температурата може много точно да се изчисли кога е овулацията на една пациентка, което е много важно при зачеване“, обясни специалистът.

И не само. Приложението позволява мониториране на различни физиологични параметри на дадената жена преди да е направила инсеминация или след това, когато също трябва да е под наблюдение. Дава и автоматизирани съвети какъв хранителен режим да спазва пациентката, какви храни и течности да избягва в нейния специфичен статус, на какво да набляга. „Общо взето се персонализира и прецизира всяка една процедура по асистирана репродукция чрез това приложение“, добави още ембриологът.

В по-рискови ситуации се включват предупредителни аларми.

В момента се работи по функционалност за 3D визуализации на снимките на ембрионите (които се показват и изпращат на пациентите), която ще е активна от януари 2021 г.

Приложението може да се използва и от лични лекари, които да проследяват пациентите си. То е факт от началото на юни м.г., като е по идея на д-р Матеев, но техническата реализация е на доц. Митко Шопов от Техническия университет. Може да бъде изтеглено от сайта fhealthapp.com или от т.нар. магазини за приложения, като е  напълно безплатно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...