Quantcast
Новини Пловдив » България » Връщат брифингите на Щаба
COVID-19 България Важно

Връщат брифингите на Щаба

COVID-19 - Щабът в действие
COVID-19 - Щабът в действие

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

Днес Националният оперативен щаб се срещна с министър-председателя. На срещата здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва, че България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. За същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%.

В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса и към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме, акцентира министър-председателят. Той бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България в момента са с много по-лоши показатели от нас.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта премиерът Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, заяви премиерът.

В хода на срещата финансовият министър докладва, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Още

Скриха генерал Мутафчийски, спират директните излъчвания за COVID-19
Скок на заразените – 290 за денонощие, 6-ма починаха
17-годишен в Пазарджишко и 2 медицински сестри в Смолянско с COVID-19
COVID-19 порази семейство учители в Хисаря и преподавателка в детска градина в Пловдив
22 нови случая в Пловдивско, сред тях и лекар от града

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...