Quantcast
Новини Пловдив » България » Жаблянов пита Конгреса: Можем ли да управляваме, ако БСП спечели изборите?
България Важно Мнения Политика

Жаблянов пита Конгреса: Можем ли да управляваме, ако БСП спечели изборите?

Валери Жаблянов
Валери Жаблянов

Ако утре спечелим изборите, можем ли да управляваме, обърна се към делегатите депутатът от левицата Валери Жаблянов в дискусията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП.

„Можем ли да управляваме България в днешната политическа действителност – на блокиран парламентарен живот, на нарушени из основи конституционни норми, на напълно разрушено разделение на властите, на липсата на общ език между държавните институции, на общ упадък на политическите нрави? Какво бихме могли ние с нашите сили днес като партия, с присъствието, което имаме в българското общество, от всичко това да преодолеем, съставяйки правителство или участвайки в коалиционно правителство с други“, попита Жаблянов и отбеляза, че това са практическите въпроси пред БСП днес.

Жаблянов коментира, че „Визия за България“ е била един добър документ, но редица въпроси, повдигнати там, се нуждаят от преосмисляне. Според него има дълъг път до момента, в който БСП е в състояние да каже, че е готова да управлява. Затова Жаблянов призова бъдещият Национален съвет да започне сериозен разговор, може би на базата на „Визия за България“ или на базата на проект на подготвяна управленска програма. „Не можем с един гол ентусиазъм да тръгнем към Министерския съвет, тъй като нямаме никакво съмнение какъв ще бъде резултатът“, коментира Валери Жаблянов.

Социологът Юрий Асланов каза, че когато и да са следващите избори, много вероятно е БСП да бъде първа политическа сила, не заради нейната сила, а заради слабостта на противника. Какво ни гарантира, че отново няма да попаднем в неолибералния капан, попита обаче той. Нашият публичен образ е зацапан, не от думите, а от делата, заяви Асланов и предупреди, че тази опасност съществува и днес.

Янаки Стоилов коментира, че социалистите не бива да се успокояват, че в момента БСП и ГЕРБ са с почти изравнени електорални позиции. Това не се дължи на наш подем, а на по-големия отлив на подкрепа от управляващите, предупреди той. Подкрепяме протестите, но днес не говорим за предсрочни избори, посочи още Стоилов. Сред причините ГЕРБ още да е на власт е, че не ни достига както воля, така и вътрешна сплотеност, коментира той.
Стоилов посочи, че е добре, че Конгресът ще стартира дискусия за нова програма на партията. Той предложи на следващо заседание Конгресът да извърши по-нататъшни промени в Устава, които да направят партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото. Предлагам да обсъдим възможността социалистите пряко да избират своите кандидати за представителни длъжности в държавната и в местната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на общинско и районно ниво, посочи Стоилов, цитиран от dnews.bg.

Припомняме, че 692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП на финалната права и след направени отводи. Те ще се борят за 113 места.
114 млади социалисти ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.
Новият Национален съвет ще е от 185 души, се разбра след отчета на комисията за предложения на новия състав, който се разглежда при закрити за медиите врати. 35 от членовете на пленума са делегирани представители на областните структури. По право влизат лидерите на Младежкото обединение, на жените и на ветераните.
Единствените, които до момента не са си избрали делегиран представител, са социалистите от Видин. Там структурата е разцепена и са постъпили две предложения, но комисията не ги прие и поиска ново делегатско събрание и ново гласуване.
За попълването на останалите места от пленума ще има таен вот. Броенето ще продължи цяла нощ. Резултатите ще са ясни утре сутрин.
Всъщност именно попълването на Националния съвет е голямата битка на този конгрес, с която се очаква да се сложи финала на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Ако лидерката успее да се наложи и да вкара повече свои хора в бъдещия червен пленум, тя ще си осигури подкрепа и комфорт при вземането на решения. А гласът на опозиционерите вече ще се чува все по-слабо.
Всъщност Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Сред които утвърждаването на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице, и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът се взема и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.
На конгреса ще бъдат избрани още председател и 31 членове на Общопартийната контролна комисия. За председател ще се борят 16, а за членове са номинирани 171 души. /ПловдивПрес

 

Още

Георги Гергов пред ПловдивПрес: Здрав съм – под карантина, но жена ми е болна

Конгресът на БСП започна, Станишев и Пирински в ръководството, Миков отказа

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...