Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Политика като в реклама на бира – професионално затъпено
Важно Коментари Мнения Съботен цикъл

Политика като в реклама на бира – професионално затъпено

Помирението невъзможно Колаж: ПП

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Чухте ли, братя по оръжие, за отлежала ракия вече ще се брои само ракията, която е била затворена в дъбови бъчви най-малко 6 месеца. Това предвижда нов закон за спиртните напитки, който тези дни се пече в Народното събрание. „Братя по оръжие“ го взех от селската кръчма. Така се наричат едни други хората от постоянното присъствие там.

Ракията била тяхното оръжие на протест. Те не хварляли яйцата и доматите по омразната власт, продавали ги, за да имат пари за ракия. Не е като да нямат подкрепа от селата протестите срещу правителството в големите градове, но тя пак си е нашенска селска подкрепа.

Иначе селските протестъри се развълнуваха от нормата, която обещава новосъздаваният закон, защото по кръвно наследство разбират от ракия. Не може да има отлежала ракия, ако няма дъбови бъчви, каквото и да говорят сегашните големи производители на спиртни напитки. Селските протестъри се радват на отлежалата, само като на възможност да покажат, че знаят какво е това. Иначе на цената на една отлежала ще изпият три обикновени, а при тях количеството е с предимство пред качеството.

Те и домашна ракийца си варят, но тя свършва още по пътя между селския казан и избицата на потребителя.

Абе, по-тардиционно и някак си по-здраво е всичко на село. Доста е занемарено и усилено продължава да запада нашето българско село, но в него все още всичко си идва по естествен път.

В големите ни градове, да прощавате, сега се получи нещо като и политическа, и социална констипация.

Сигурен съм, че и вие нерядко сте изразявали мнение, че телевизионните, ефирните и въобще рекламите са много тъпи. А някои добавят, че и рекламаджиите са тъпи.

Не, грешите, не са тъпи рекламаджиите. Те произвеждат това, което иска пазарът. Рекламите им говорят на езика, на който говорят тези, за които са предназначени. Това е желязно правило. Никой не би им платил за нещо с високи интелектуални и художествени качества, ако въобще има такава реклама, която има нулев ефект като продажби.

А че тъпите реклами имат висок ефект, е очевидно и за сляпите къртици. И за да се докаже това, не са нужни социологочиски проучвания. Ако се разходите по улиците и околностите на моето село, ще видите, че масово изхвърляните там празни пластмасови бирени бутилки са от най-рекламираните марки бира. А най-рекламиранте не са нито най-качествените, нито най-изгодните като цена. Просто, дай една от тая, дето я показват по телевизията.

И политическото говорене у нас е по правилата и с качеството на рекламите, за това ми беше думата. Силно е съобразено с качеството на хората, за които е предназначено. За разлика от ракията, тук отлежалостта не е ценност, а нещо, предизвикващо омраза. Нови да дойдат на власт и да са честни и почтени. И количеството, ценено от братята по оръжие за ракията, е тежък порок на упражняваното върху тях управление. Защо трябва да храним 240 депутати, като и 120 могат да вземат големи заплати, без нищо полезно за народа да правят.

И това силно съмнително в качествата си политическо говорене също постига търсения ефект.

Ето го на, мразеният заради огромната си лакомия за имоти Цветан Цветанов, се връща в политиката ни изчистен и освежен като след химическо

Обяви нова партия, и настървени за политика и облаги от политиката, се втурнаха към нея. Извинявам се за грубата си мисъл, но само идиоти биха поварвали, че у г-н Цветанов е имало нещо, което като е отлежало, е повишило качествата му. Никога не е имало нещо, което да отлежава. Републиканци за България. Точно като републиканци в САЩ! Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала краката.

Улиците и площадите на големите градове крещят: Долу Бойко! Не, че ползата от Бойко горе, не е отдавна вече единствено като вдъхновение за карикатуристите, но тези, с които е вероятно да бъде замнен, също плашат. Всички, които напират, звучат като лоша шега.

По-лоша от тази на г-н Каракачанов, професионалният патриот, вицепремиер и министър на отбраната. Такива ги иска потребителят на политическото у нас. Той рекламно се провикна, че е готов да стане гарант за диалог между господата Б. Борисов и Р. Радев. Мисля си, че ако у тях двамата се е поразсеяла амбицията за противопоставяне и са се породили и най-незначителните желания за диалог помежду им, то тези желания автоматично са се изпарили при възможността Каракачанов да им е съдия на ринга.

Чух по радиото на път в колата си вестта за екстрадирането на руските търговски представители с дипломатически статут у нас, които шпионирали армията ни. Бях отбил по нареждане на КАТ, за да мине колона от военни машини на нашата армия. Тъжна картина. Зилове и газки от преди 50 години, димящи и трещящи предсмъртно. Рухнало съветско воръжение. Резервните му части идват от Русия. Както и частите за самолетите ни МиГ. Какво разузнават тези руски шпиони?

Пак, като тъпите реклами, предназначени за тъпи потребители. Модерна армия нямаме, защото нямаме пари да си я модернизираме. Но шпиони, които да шпионират армията ни, можем да си имаме. А щом някой я шпионира, значи имаме армия.Тъповато, но щом минава номерът с бирата, защо да не мине и с армията.

И с нашата бедна военна авиация, която тези дни лети крило до крило с американската, под благосклонния поглед на г-жа Мустафа, посланичката на САЩ у нас. Вече я показват до президента. И то, когато той говори публично, че премерът ни е изпаднал в политически колапс. А как й се радваше някога г-н премиерът ни на г-жа Мустафа!

И народът свикна да възприема всичко това като нормално. Което не е нормално. Но да се обсъждат качествата на народа, не е синовно, нито е безопасно. Г-н Б. Борисов се изпусна на времето, че материалът, т.е. народът, който управлява, е с лошо качество и това му пречи да управлява добре и сега материалът му го връща тъпкано. Той дава, е не от чекмеджето си, а от бюджета, но дава. Те вземат и пак му искат оставка, че и затвор. И обиденият материал се озлобява.

Властта в Германия и въобще в Западна Европа е отлежала ракия, у нас, който и да дойде на власт, все е парцуца. Така говорят братята по оръжие и чакат да видят по телевизора какво ще направят протестиращите в големи градове.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...