Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев налага вето върху част от промените на Изборния кодекс
България Важно Политика

Радев налага вето върху част от промените на Изборния кодекс

Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху част от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това обяви държавният глава в специално обръщение към нацията. Мотивите на Радев са, че промените се правят месеци преди изборите без дебат и реална оценка, а самите изменения създават предпоставки за хаос в изборния ден и манипулация на резултатите в полза на управляващите.

„Всички промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите на изборите, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на държава. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите и тяхното оспорване, каза Румен Радев.

Той критикува въвеждането на вот и на хартия, паралелно с машините, след като в закона изрично е записано, че гласуването трябва да е машинно. „Това обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите. Снемането от властта на отговорността за решението дали да се наемат или закупуват машини и прехвърлянето й върху ЦИК означава на практика бягство от отговорност на парламента, категоричен бе държавният глава. И напомни, че в конституцията ясно са указани разпоредби, които вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите.

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД. Пренебрегват се редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция, предупреди Радев.
Винаги съм подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Но това трябва да става при ясни правила и без противоречие с конституцията, каза президентът.

Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт, критикува още Радев. И нарече подобно разширяване на пряката демокрация палиативно, защото не дава повече възможности на гражданите да решават важни въпроси.

„Трите месеца на многохилядни протести с искане на оставка са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред, коментира  държавният глава.

Той предупреди, че отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията.

И заяви, че в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...