Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Отива ли си Илия Кирчев, или го отиват?
Анализи Важно Мнения Община

Отива ли си Илия Кирчев, или го отиват?

Илия Кирчев
Илия Кирчев

Ваня ДРАГАНОВА

Отива ли си идеологът на големите борчове на общината Илия Кирчев, или го отиват? По-скоро второто, защото плановете му Община Пловдив да задлъжнее със сума от типа поне 100 млн. лв., несъгласувани с ръководството на управляващата партия, не се промениха нито от корона кризата, нито от резкия спад на приходи в хазната, който логично я последва.

Бившият банкер влезе в общината с летящ гаф – броени дни, след като зае поста, обясни само на най-придворната медия, че общината ще вземе заем от 120 млн. лв.

Сега кредитите на банките били евтини, Пловдив трябвало да се развива… Това постави кмета Здравко Димитров в неловката ситуация да се обяснява как първо ще има обществено обсъждане, както това ще бъде кредитна линия до, а не от 120 милиона, как цялата сума няма да се вземе наведнъж, а само за конкретни обекти и т. н. Съветниците дадоха рамково съгласие да започнат преговори за кредитиране и след това дойде епидемията. Куп обекти бяха затворени и общината започна да опрощава такси – за тротоарно право, за наеми и др. Постъпленията в хазната намаляха, разходите се увеличиха и можеше да се очаква, че при това положение плановете общината да задлъжнее масирано ще бъдат преразгледани. Нищо подобно – в тригодишната бюджета прогноза, която трябваше да бъде гласувана на сесията миналия четвъртък, се предвиждаха нови заеми от над 100 милиона. И заради започналите брожения Зико оттегли точката на пожар.

Очакваше се банкерът с дълъг стаж да подходи съм местната администрация като мениджър, който раздути щатове не търпи и прави икономии от всяко перо, но нищо подобно не се случи.

Нито един от плановете за съкращения и сливане на общински предприятия не се реализира. Мисленето беше за нови дългове, чисто банкерско, няма да повдигаме въпроса за евентуални комисиони, защото доказателства за това няма.

В ГЕРБ се натрупа напрежение – районните кметове бяха посрещани от Кирчев с класическата фраза „Няма пари“ и започнаха да мърморят, че са избрани от хиляди хора, а зам.-кметът, който ги реже, е назначен, без за него да е гласувал никой.

На Илия Кирчев беше възложено и затягането на финансовия ред във фондация „Пловдив 2019“, но кадрови и бюджетни промени там не бяха направени и край Марица продължават да се появяват разни странни греди, наричани „споделена градска мебел“. Но когато нещо е обикновена глупост, и най-витиеватата формулировка не може да го промени.

Така че оставката на Кирчев е взета, а не дадена, въпреки разните обяснения, че си бил намерил по-добра работа. Въпросът е кой сега ще поеме финансите на общината, защото в бюджета няма пари за нищо – нито за улично осветление, нито за пълнене на дупки с асфалт. А идва зима. И да започнем да се кръстим да не се стига до отвратителния вариант с евентуално ново затваряне и следващите от това поражения за финансовото здраве на всяка община.

Още

Зам.-кметът Илия Кирчев напуска общината
ВМРО: Кметът да се освободи от заместника си Илия Кирчев
Порязаха Кирчев, не дадоха още пари нито на „Пловдив 2019”, нито за граждански договори

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...