Quantcast
Новини Пловдив » България » ГЕРБ: Докладът е положителен и обективен, но Румъния ни дърпа назад
България Политика

ГЕРБ: Докладът е положителен и обективен, но Румъния ни дърпа назад

Радев, Дариткова и Атанасова коментираха доклада.
Радев, Дариткова и Атанасова коментираха доклада.

Докладът за България за общото състояние на върховенството на закона в ЕС е положителен и обективен. Такава оценка дадоха на документа управляващите от партия ГЕРБ на извънредна пресконференция.

Според Десислава Атанасова ЕК акцентира, че има добро сътрудничеството между държавата, правителството и народното събрание.

„България е една от страните, които приемат адекватни мерки за изпълнение на препоръките, които се правят постоянно като мониториг“, каза още тя.

„Повдигнати са обвинения на действащи политици, министри и зам.-министри. Отбелязва се, че КПКОНПИ действа добре“, добави Атанасова.

Евродепутатът Емил Радев заяви, че в ЕП са много доволни, че най-накрая има общоевропейски доклад.

„Може би днес много страни членки няма да са много доволни, защото за пръв път се вижда състоянието във всяка една страна“, коментира той.

Според Емил Радев обаче докладът е обективен и се извършва по ясни критерии и оценки.

„За България е положителен, но има и някои недостатъци на системата на и начина, по който те могат да се коригират“, обясни той.

ЕК констатира, че българското законодателство гарантира свободата на медиите, смята той, въпреки че един от дадените примери в доклада е липсата на прозрачност за собствеността на медиите, за което комисията изразява загриженост.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че партията много държи на обективността и прозрачността на медиите и да има защита на журналистите.

За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка и предстои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, но според Емил Радев се чака формално решение.

„За съжаление сме доста вързани по този механизъм с Румъния, а Румъния не е изпълнила препоръките от последните няколко доклада и не е готова за свалянето на този механизъм. За България няма нови процедури, няма да има доклади, но трябва да се вземе формално решение“, обясни Емил Радев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...