Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Политика » Правосъдният министър Ахладова: Докладът на ЕК е положителен
България Мнения Политика

Правосъдният министър Ахладова: Докладът на ЕК е положителен

Десислава Ахладова, министър на правосъдието
Десислава Ахладова, министър на правосъдието

Докладът на ЕК е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК, смята правосъдният министър Десислава Ахладова.

В доклада по новия механизъм за върховенството на закона е посочено, че има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите.

Според Ахладова ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, коментира тя, цитирана от БНТ.

Според нея доклада изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

„ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията“, каза министърът на правосъдието.

В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления – става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Ахладова заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова. /ПловдивПрес

Още

Радев за доклада на ЕК: Закъсняха, тези констатации ги правя отдавна

Докладът на ЕК: В България липсват резултати в битката с корупцията, политици владеят медиите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...