Quantcast
Новини Пловдив » България » Сачева: По 50 лева на месец за пенсионерите до март 2021 година
Бизнес България Важно

Сачева: По 50 лева на месец за пенсионерите до март 2021 година

Деница Сачева
Деница Сачева

Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това заяви  социалният министър Деница Сачева. Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия, а след това парите на възрастните хора ще бъдат индексирани.

Деница Сачева коментира, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

На въпрос как ще бъдат осъвременени пенсиите догодина, министърът посочи, че се правят различни изчисления на различни варианти.

Тя заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система. По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана известно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез швейцарското правило, но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило.

„На този етап няма яснота дали в бюджета за следващата година ще бъде заложен ръст от 10 процента на заплатите в бюджетната сфера. Все още няма решение за увеличение с 10 на сто на заплатите в бюджетната сфера догодина, в хода на бюджетната процедура ще се обсъди и подобно предложение. Не е изключено, но не и задължително“, посочи Сачева в отговор на въпрос.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...