Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Природният газ поскъпва с 10% от днес
Бизнес България

Природният газ поскъпва с 10% от днес

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Природният газ поскъпва с 10% от днес, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. През този месец един мегаватчас ще се продава за 24,72 лева, като цената е без такси и налози.

Това няма да доведе до промяна в цените на парното и топлата вода.

За септември утвърдената цена на природния газ беше в размер на 22.46 лв./MWh.

В утвърдената цена на природния газ от 24,72 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В приетото от КЕВР решение е отчетена предложената днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуализирана цена на природния газ. В нея е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2020 г., за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември на Европейската централна банка, както и за осреднените цени на алтернативните на природния газ горива /мазут със съдържание на сяра 1 процент и газьол със съдържание на сяра 0,1 процента към 30.09.2020 г., уточняват от регулатора.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...