майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Проф. Моллов към студентите: Вие сте от поколението Z, не позволявайте технологиите да ви управляват
Важно Образование Пловдив

Проф. Моллов към студентите: Вие сте от поколението Z, не позволявайте технологиите да ви управляват

Проф. Пламен Моллов каза, че всеки първокурсник ще получи персонален таблет
Проф. Пламен Моллов каза, че всеки първокурсник ще получи персонален таблет

Галина ГЕОРГИЕВА

„Вашето поколение е първото, напълно свързано поколение, което светът познава. Вярвам във вашата способност да използвате тази сила с огромен ефект – да управлявате технологиите, но не бива да позволявате технологиите да ви управляват. Помнете, че трябва да изключвате устройствата си поне за един час на ден. Научете се къде се намира бутона OFF.” Това заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов на официалното откриване на академичната година на УХТ, който цитира думите на изпълнителния директор на Гугъл Ерик Шмид пред студенти от Калифорнийския унивреситет – Бъркли.

„Мили, момичета и момчета първокурсници, благодаря на всеки един от вас, че в тази необичайно трудна година под сянката на Ковид намерихме сили и кураж да продължите образованието си и избрахте УХТ. Тази инвестиция от усилия и време ще се превърне в най-ценния ви капитал. Вие сте дигиталните младежи от т.нар. поколение Z, живеете в соцалните мрежи, предпочитате да пишете в WhatsApp , Viber или TikTok. Вълнувате са за опазването и бъдещето на планетата, мислите смарт, имате високи очаквания от света около вас. Посвещавайте времето си на здравето, културата, духовността и хората, които обичате. Това е най-ценнтото в живота! Помнете, че във всеки един момент ще бъдем до вас, ние, преподавателите, призвани да създадем заедно вашата професионална и житейска перспектива. На добър час и успех!“, пожела той на първокурсниците.

 

 

Официалната церемония се проведе в двора на Университета по хранителни технологии, а официални гости бяха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов, кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, представителите на Съвета на настоятелите на УХТ, сред които председателят на 39-то Народно събрание доц. д-р Борислав Великов и министърът на земеделието и горите 2001-2003 г. Мехмед Дикме, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев, издателката и поетеса Божана Апостолова, ректорите на Медицинския университет, Аграрния университет, Техническия университет и други.

Той припомни, че през своята 67-годишна история УХТ се утвърди като най- авторитетната школа за подготовка на професиноалсти в областта на хранителните технологии. „Атрактивните специалности, някои от които изучавани на френски и английски език, са разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции и новаторство. Високото ниво на тяхното преподаване в университета допринася за отличната квалифкация на подготвените специалисти. В УХТ успешно проведохме активна и емоционална кандидат-студентска кампания с лицата на нашите студенти Ванеса и Георги, които грееха от рекламните билбордове в целия град. Удовлетворени сме, че държавната поръчка за прием на нови студенти е изпълнена на 100%“, похвали се проф. Пламен Моллов.

Той припомни, че основното предимство на студентите, които завършват УХТ е успешната реализация на пазара на труда. От началото на 2020 година университетът членува в представителните работодателски организации – Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българската търговско – промишлена палата. УХТ си сътрудничи и с Тракия икоомическа зона и представителните браншови организации от хранителните и туристически индустрии.

„Контактите ни с тях дават възможност за балансирано актуализиране и модернизиране на учебните програми и условия за ефективно практическо обучение на студентите. В годината, която ни изправи пред най-големите предизвикателства на образованието, УХТ въвежда модулно обучение като част от лекционните курсове ще бъдат провеждани в електронна среда, а упражненията – присъствено в подходящо за студентите време. От тази година всеки първокурсник ще получава и персонален таблет за ползване през целия период на обучение“, увери проф. Моллов.

Той разкри още, че УХТ има договори с европейски университети, студенти се обучават по програмата Еразъм + и се прилага Европейската система за натрупване и трансфер на кредити, което дава възможност за обмен на студенти и за провеждане на професионални стажове в чужбина. В УХТ се работи по съвместни образователни програми със сродни университети от чужбина – Северна Македония, Гърция, Франция, Казахстан, Нидерландия и др. В резултат на партньорството с Международната организация по лозарство и винарство – OIV е формулирана и целта в близко време да стартира нова магистърска програма за обучение по стандартите на OIV. Винарската индустрия е бизнес за стотици милиарди, а дипломата ще гарантира на кадрите професионална реализация във всяка точка на света“, заяви проф. Пламен Моллов.

В словото си проф. Моллов каза, че целта на преподавателите е да превърнат УХТ във втори дом за студентите, където ще срещнат своите ментори, приятели и бъдещи бизнес партньори. „Отговорността, която носим към три поколения е голяма – да останем на нивото на нашите предци и да съхраним тяхното наследство, което са ни завещали, основателите на университета. Да останем на висотата на тяхната кауза и да предадем на нашите студенти най-важния урок – този по житейска и професионална почтеност“, обясни ректорът на университета. Той поздрави студентите с песента „Клетва“ на група „Щурците“.

Какво казаха Марияна Николова, Радосвет Радев и Божана Апостолова и какво послание отправи генералният директор на Международната организация по лозата и виното /OIV/ Пау Рока – четете след малко

Кметът на "Марица" Димитър Иванов дойде на официалното откриване на УХТ
Кметът на „Марица“ Димитър Иванов дойде на официалното откриване на УХТ

Още новини по темата

УХТ стартира с 650 първокурсници и награди за отличниците

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...